Ondrej Petričko Iné športy

Turisti nelenia ani počas daždivých dní: Zašli si do Užhorodu

Ani daždivé dni neprinútili členov najstaršieho michalovského Klubu turistov Turista (NM KST T), aby vysedávali doma. Nevyšli si síce do prírody, ako to majú vo zvyku, ale tentoraz dali prednosť spoznávaniu histórie a prítomnosti starobylého mesta Užhorod na Ukrajine.

Ilustračný obrázok k článku Turisti nelenia ani počas daždivých dní: Zašli si do Užhorodu
Zdroj: Dnes24.sk

Po rozptýlení mračien nastal na Ukrajine slnečný deň, čo turistom ešte väčšmi zlepšilo náladu. Mesto Užhorod je z historického hľadiska jedným z najstarších známych miest. Prvá písomná zmienka pochádza z roku 903. Medzi dvoma svetovými vojnami územie Zakarpatia, t.j. Užhorod aj Mukačevo patrilo k Československu.

Rinok ich svojou atmosférou dostal

Prvou zastávkou turistov bol cintorín na „Kalvárii“, kde vzdali úctu hrdinom II. sv. vojny, pozreli si aj starú historickú časť, kde sú aj hroby Slovákov a Čechov. Nasledovala prehliadka múzea obrazov a potom sa turisti vybrali na prechádzku pomedzi dobové domy, krásne fasády a brány.

Najviac ich zaujala mestská tržnica – Rinok. Tržnica bola plná milých, zhovorčivých a usmievavých ľudí, tovaru rôzneho druhu a farieb. Dobre naladení pokračovali korzom, na ktorom vládol čulý ruch, nechýbali tam obchodíky, kaviarničky, promenáda. Nasledovala prehliadka Grécko-katolíckej katedrály. Miestny kostolník previedol michalovských turistov hrobkou, ktorá je pod kostolom. Turisti naozaj nezaháľali a obzreli si aj mestský hrad, skanzen, drevenú cerkev sv. Michala či pýchu Užhorodu – Modrú pravoslávnu cerkev.

Turisti toho za jeden deň stihli dosť a domov sa vracali plní nezabudnuteľných, nádherných a dojemných pocitov.

Text a foto: Ingrid Hrubá

Michalovskí turisti navštívili Užhorod
7
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM