Ondrej Petričko Iné športy

Turisti sa vybrali na Rakovský kameň: Odmenil ich úchvatným výhľadom

Turisti sa tentoraz v peknom slnečnom počasí vybrali zdolať takmer 500-metrový Rakovský kameň. Odmenou za ich snahu im bol nádherný výhľad na Východoslovenskú nížinu.

Ilustračný obrázok k článku Turisti sa vybrali na Rakovský kameň: Odmenil ich úchvatným výhľadom
Zdroj: Dnes24.sk

Pôvodne plánovanú marcovú akciu s úmyslom pozorovať jarné prebúdzanie prírody si kvôli dlhotrvajúcej zime turisti preložili na aprílový termín už skoro s letným počasím. A dobre urobili.

Opäť to značkovanie…

Na túto túru sa vybrala necelá dvadsiatka členov najstaršieho michalovského Klubu slovenských turistov Turista vrátane niekoľkých účastníkov z iných občianskych združení, ako aj predsedu regionálnej rady KST Michalovce.

Túru začali v obci Jovsa. „Prvé kroky pôsobili dojmom, že regionálni značkári nevedia čo činia. Kým v stredisku Kamenec pri predošlej túre chýbali značkárske šípky upozorňujúce na zmenu cesty, tu to bolo pre zmenu naopak. Šípka sa našla, no ďalšie značky už boli prekryté značkárskou kaki farbou,“ posťažoval sa predseda NM KST T Anton Hasák.

Odmenou im bol úchvatný výhľad

Chôdzu mierne obťažným terénom spestrilo turistom veľkými skokmi mihnúce sa stádo vysokej, či črieda čiernej zveriny aj s mláďatami. „Z vrcholu päťsto metrového (498, 8 m n. m) Rakovského kameňa sa nám naskytol úchvatný pohľad na rozľahlú vodnú plochu, či rozsiahlu Východoslovenskú rovinu,“ povedal Hasák.

Tento skalný útvar je podobný známemu neďalekému Sninskému kameňu (1006 m n. m), lenže je o polovicu nižší a menší. „Tí zdatnejší si ešte vybehli na len kilometer vzdialený, no o viac ako 150 m vyšší Ostrý kameň (666 m n. m), no žiaľ bez výhľadov.“

„Cestou naspäť nás okrem práchnivejúcich, zrejme búrkou v minulosti vyvrátených statných stromov, zaujalo aj niekoľko osamelých pomerne veľkých balvanov. Interesantná počas celej túry bola aj prenikavá vôňa práve kvitnúceho medvedieho cesnaku," opísal Anton Hasák.

Keďže aj počasie bolo naklonené turistom, slnečno, popoludní už aj trochu teplo (26 ºC), no jemný vánok ich príjemné ovieval, boli všetci s výletom nadmieru spokojní.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM