Veronika Ondo-Cholewová Rôzne Kultúra

Umelecký súbor SĽUK z Bratislavy a FS Zemplín z Michaloviec spojil tanec, FOTO

Umelecký súbor SĽUK z Bratislavy a FS Zemplín z Michaloviec spojil tanečný projekt. Nakukli sme do tanečnej sály a prinášame vám FOTO.

Ilustračný obrázok k článku Umelecký súbor SĽUK z Bratislavy a FS Zemplín z Michaloviec spojil tanec, FOTO
2
Galéria
Zdroj: FS Zemplín

Členovia Folklórneho súboru Zemplín, pod záštitou ZKCaH, kultúrne zriadenie KSK, za podpory FPU, sa v mesačných intervaloch zúčastňujú tanečných worshopov – Molnárová technika. MT vyvinul István Molnár (1908–1987), maďarský choreograf, tanečník, výskumník ľudového tanca.

Táto technika rozvíja tanečníka na vysokú úroveň bez toho, aby menila alebo vôbec ovplyvňovala jeho pôvodnú pohybovú kultúru. Systém cvičení je zameraný na vypracovanie balansu, rotácie a skoku.

Byť lepšími tanečníkmi

Ako nám vysvetlili z FS Zemplín, technika je na Slovensku zatiaľ málo známa, preto nastal čas ju aj u nás udomácniť.

„Všetko sa začína rozsiahlym výskumom. Na základe výskumu je naplánované vydať publikáciu pre všetkých, ktorí sa chcú učiť a zdokonaľovať, byť lepšími tanečníkmi!“

V súbore Zemplín v týchto mesiacoch prebieha vzdelávaco – výskumný workshop, ktorý vedie lektor a odborný garant Béla Ónodim z Maďarska. Výskum vedie Libuša Bachratá choreografka v umeleckom kolektíve SĽUK.

FS Zemplín

FS Zemplín

Zo súboru nám prezradili, že s prekladom z maďarského jazyka im pomáhajú pracovníčky z Centra kultúry Košického kraja. Do tohto výskumu boli prizvané dve tanečné telesá so Slovenska.

Za profesionálne teleso je umelecký súbor SĽUK z Bratislavy. FS Zemplín z Michaloviec, je prizvané ako amatérske teleso.

MT je ideálna pre tanečníkov ľudového tanca, kde sa trénuje lepší balans, rotácia a skoky bez toho, aby technika ovplyvnila výsledný tanečný prejav a charakter tanečníka.

„Je to dôležité pre tanečníkov, aby tanečníci na javisku vyzerali dobre a pri tom prirodzene. MT má posunúť interpretov k lepšej javiskovej prezentácii. Veríme, že táto technika, pomôže našim tanečníkom k lepšej javiskovej prezentácii,“ informovala náš spravodajský portál Michalovce.dnes24­.sk Patricia Buxarová, organizačná pracovníčka FS Zemplín.

OBRAZOM: FS Zemplín sa zúčastnil výskumného workshopu Molnárova technika
2
Galéria
Zdroj: FS Zemplín
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM