Rôzne

Unikátny koncert v Michalovciach: Hudobný projekt Andy Warhola aj piesne jeho mamy!

Hudobný projekt "Andy Warhol - Piesne mojej matky Julie" zavíta aj do Michaloviec. Operný spevák Igor Kucer absolvuje so svojím hudobným zoskupením Igor Kucer Emotion Group turné po 15 slovenských mestách.

Ilustračný obrázok k článku Unikátny koncert v Michalovciach: Hudobný projekt Andy Warhola aj piesne jeho mamy!
Zdroj: TASR

Projekt vznikol na základe autentických nahrávok matky Andyho Warhola Julie Warholovej-Zavackej. Tá vďaka iniciatíve svojho syna Andyho naspievala v 50. rokoch minulého storočia v nahrávacom štúdiu v Pittsburghu na LP platňu pôvodné rusínske ľudové piesne.

O platne nemali záujem

O platne nemal roky nikto záujem, okrem nemeckého režiséra Stanislawa Muchu, ktorý fragment naspievanej piesne použil do svojho filmu Absolut Warhola. „Pred niekoľkými rokmi som navrhol opernému spevákovi Igorovi Kucerovi, aby z piesní naspievaných Juliou Warholovou urobil vlastný projekt. O svojom návrhu som informoval rodinu Warholovcov v USA. Túto správu prijala s potešením,“ povedal kurátor medzilaboreckého múzea moderného umenia Michal Bycko. Podľa jeho slov Igor Kucer vytvoril so svojím bratom Vladom nádherný multimediálny projekt. „Po prvý raz od vydania platne, ktosi iný ako Julia prespieval a upravil piesne, ktoré tak veľmi zaujali Andyho Warhola,“ uviedol Bycko.

V centre newyorskej umeleckej scény

Julia Warholová-Zavacká sa narodila v obci Miková v okrese Stropkov. Vydala sa za Andreja Varcholu, ktorý po čase odcestoval za prácou do Ameriky. O niekoľko rokov opustila rodnú obec aj Julia a odišla do Pittsburghu za svojím manželom, kde porodila troch synov – Paula, Johna a Andyho, ktorý sa stal najžiadanejším umelcom svojej doby.

V centre newyorskej umeleckej scény undergroundu žila s Andym Warholom aj jeho matka Julia. „Stala sa pre neho duchovným zázemím, domovom, akoby návratom do čias detstva,“ povedal Bycko. Julia svojmu synovi rozprávala o vlasti, čítala mu modlitby a spievala rusínske ľudové piesne, ktoré ho zaujali natoľko, že ich vydal na LP platni.

Platňa u sestry Andyho matky

Hlas svojej matky nahral v štúdiu bez aranžmánu, hudobných nástrojov a iných vokálov. „Jednu z LP platní Julia poslala do Mikovej svojej sestre, na obale ktorej píše: "Doroha sestro Jevko… posylam Ti tot recorder… oba holosy moji… tak mi ich Andrijko dav na tot recorder…“, opísal kurátor medzilaborecké­ho múzea.

Po dlhom putovaní skončila platňa u sestry Andyho matky Evy Bezekovej na povale, spolu s početnými kresbičkami od Julie i Andyho, návrhmi na topánky, polaroidmi, ktoré Julia posielala svojej sestre. „V roku 1987 som túto platňu objavil u rodiny Bezekovej a vďaka Jarovi Kernerovi sme ju dali ako-tak na magnetofónový záznam,“ dodal Bycko. Dnešný koncert v Michalovciach sa uskutoční o 19.00 h. Od apríla do júna navštívi Igor Kucer so svojím hudobným zoskupením viaceré mestá Prešovského i Košického kraja.

Môže vás zaujímať:

Zabudnite na vojnu známych rapperov: Toto je talent z Michaloviec, videoklip natáčal vo Viedni

Za pár dní desatťisíce pozretí na YouTube: Michalovská kapela chce dobyť celú krajinu, vytiahli ťažký kaliber!

Sympatická speváčka Nika Karch (27) otvorene: Mala som ťažkú pubertu punkerky

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM