Rôzne

Unikátny projekt v Zemplínskych Hámroch za viac ako milión eur: Väčšina peňazí príde zo Švajčiarska

Obec Zemplínske Hámre začala realizovať tematicky unikátny projekt s podporou Švajčiarskeho finančného mechanizmu. V pláne je výstavba viacerých objektov, ktoré budú onedlho zoznamovať návštevníkov spomínanej podhorskej dediny s jej niekdajšiu baníckou, železiarskou a uhliarskou tradíciou.

Ilustračný obrázok k článku Unikátny projekt v Zemplínskych Hámroch za viac ako milión eur: Väčšina peňazí príde zo Švajčiarska
Zdroj: TASR

Rozpočet projektu vo výške viac ako 1,1 milióna eur pokryje nákup artefaktov a výstavbu spomínaných objektov.

Stavebnú časť projektu vo štvrtok spustili symbolickým prestrihnutím pásky delegácie švajčiarskeho partnera a Úradu vlády SR.

Zaujímavá história obce

Zemplínske Hámre sú najmladšou obcou v regióne Snina, no i napriek tomu sa k nim viaže zaujímavá história. „Keďže sa do dnešných čias zachovala len nepatrná časť z jej pôvodných objektov, vybudovaním replík niektorých zničených technických diel chceme oživiť kultúrne a priemyselné dedičstvo obce a vytvoriť v nej potrebné zázemie pre rozvoj celoročnej turistiky," uviedla na margo projektu, ktorý sa rozhodli podporiť švajčiarski partneri, manažérka Daniela Galandová.

Toto všetko sa chystá

Projektový zámer s názvom Obnovme históriu baníctva a železiarskej výroby vo Vihorlatských vrchoch financuje výstavbu obecného múzea, ktoré bude sídliť v objekte pôvodnej kamennej murovanice. Jeho súčasťou budú vnútorné a vonkajšie expozície i viaceré dielne. Stavebná časť projektu ďalej rieši postavenie repliky hámru s vodným náhonom, vysokej pece na tavenie železa, míle, kedysi používanej na pálenie uhlia, drevenej zvonice, turisticko-informačného centra pri miestnom kameňolome, ale aj nového Hámorského náučného chodníka s 12 stanovišťami.

Obnovia tiež úzkokoľajku či štôlňu

Súčasťou projektu je zároveň rekonštrukcia bývalej úzkokoľajky, po ktorej sa v minulosti dopravovala železná ruda, o niečo neskôr drevené uhlie a naposledy vyťažené drevo z okolitých lesov. Na železničke sa už nachádza rušeň s vozňami a dobová drezina na ručný pohon. Turisti sa môžu tešiť aj na obnovenú štôlňu, kde sa ťažila v minulosti železná ruda.

Výsledkom má byť aj celkový hospodársky rozvoj regiónu

Stavebné práce plánujú ukončiť v októbri tohto roka. „Následne na to budeme vdychovať projektu život, čiže budeme školiť ľudí pre múzeum či novovybudované informačné centrum,“ objasnil starosta Z. Hámrov Jozef Gajdoš. „Veríme, že turisti zostanú v regióne pod Vihorlatskými vrchmi dlhšie, príde ich sem viac, a to prispeje k jeho celkovému hospodárskemu rozvoju,“ priblížil očakávané ciele projektu zástupca Švajčiarskej konfederácie Ralph Friedländer.

Väčšina peňazí zo Švajčiarska

Z Iniciatívy regionálneho rozvoja v okrajových a znevýhodnených regiónoch je cez Program švajčiarsko-slovenskej spolupráce implementovaných na Slovensku sedem projektov v celkovej hodnote 8.081.002 eur. Z toho príspevok Švajčiarskej konfederácie predstavuje sumu 8.495.000 švaj­čiarskych frankov a zvyšok je hradený zo štátneho rozpočtu SR. (1 EUR = 1,2198 CHF.)

Okrem obce Z. Hámre získali finančnú podporu pre svoje aktivity, Košický samosprávny kraj, Združenie Tokajská vínna cesta, obec Stratená a Gréckokatolícka charita Prešov.

Unikátny projekt v Zemplínskych Hámroch za viac ako milión eur
6
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM