Rôzne

V dedine pri Michalovciach ošetrili približne 550-ročný strom: Ujali sa ho špecialisti

V Rakovci nad Ondavou v okrese Michalovce prešiel v uplynulých dňoch "renováciou" približne 550 rokov starý strom - majestátny dub letný.

Ilustračný obrázok k článku V dedine pri Michalovciach ošetrili približne 550-ročný strom: Ujali sa ho špecialisti
Zdroj: Rakovec nad Ondavou

Ako na svojej stránke informuje Správa chránenej krajinnej oblasti (CHKO) Vihorlat, je to druhý najhrubší a najstarší dub letný na území Slovenska. Za chránený strom ho vyhlásili v roku 1996.

Ošetrenie stromu

Správa CHKO Vihorlat v spolupráci s Obecným úradom Rakovec nad Ondavou v zmysle dohody zabezpečila ošetrenie tohto chráneného stromu, ktoré bolo nevyhnutné. Predĺži sa tak jeho životnosť, posilní jeho stabilita a zvýši sa bezpečnosť v jeho okolí,“ uvádza sa na webe CHKO Vihorlat.

Realizovali ho špecialisti na ošetrovanie drevín – arboristi. V rámci prác vykonali na dube miernu redukciu horizontálnych konárov ako predbežné opatrenie pred ich zlomom.

Zdravotný rez

Zároveň sa tieto konáre poistili dynamickou väzbou a v hornej tretine sa do koruny – na kostrové konáre, nainštalovala mierne predpätá statická väzba s textilnými popruhmi okolo konárov, pre čo najlepšie rozloženie hmotnosti a tlakov,“ vysvetľuje Správa CHKO na internete.

Okrem toho na strome vykonali zdravotný rez, to znamená, že odstránili suché a poškodené konáre a tiež imelovec.

Sledujte nás aj na našom Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Michaloviec a okolia.

Rakovec nad Ondavou obsadil v našom nedávnom hlasovaní o najsympatickejšiu dedinu okresu Michalovce druhé miesto. Spoznajte túto obec bližšie cez fotografie nižšie.

Pozrite si to na FOTO: Obrazom z 2. najsympatickejšej dediny okresu Michalovce
9
Galéria
Zdroj: Rakovec nad Ondavou

Foto:archívne

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM