Správy

V Michalovciach chcú súkromníci vo veľkom stavať. Budeme žiť v betónovej džungli?

Hrozí v meste úbytok zelene? Na stole je zmena územného plánu, poslanci upozorňujú na nadmernú zástavbu.

Ilustračný obrázok k článku V Michalovciach chcú súkromníci vo veľkom stavať. Budeme žiť v betónovej džungli?
Zdroj: TASR/Roman Hanc

Poslanci Mestského zastupiteľstva (MsZ) v Michalovciach vo štvrtok (27. 8.) odštartovali proces obstarania deviatej zmeny územného plánu mesta. Dôvodom je 37 žiadostí od fyzických i právnických osôb o zmenu funkčného využitia územia.

Takmer všetky žiadosti, ktoré majú viesť k zmene územného plánu, sa týkajú zmeny účelu využitia parciel pôvodne určených na plochy pre oddychovú zónu s prevahou oddychovej zelene, prípadne s doplnkovou občianskou vybavenosťou. Zmeniť sa majú na plochy pre občiansku vybavenosť a bývanie.

Na úkor zelene

Vo viacerých prípadoch túto zmenu kritizovali poslanci Milan Kaplan, Dušan Goda či Erik Sibal, ktorý poukázal na skutočnosť, že pri územnom plánovaní sídel s počtom obyvateľov od 30-tisíc do 50-tisíc mala zeleň vo výškovej obytnej štvrti tvoriť 60 percent územia.

„Niektoré predložené návrhy sú na úrovni zastavanosti 85 až 97 percent územia, čo považujem za nešťastné riešenie,“ uviedol Sibal. Na základe ich pripomienok, a odporúčania mestskej rady, poslanci z návrhov vylúčili lokalitu, ktorá je súčasťou Parku študentov. Naopak, do zoznamu zmien pribudol návrh dopravného prepojenia ulíc Športová a Narcisová.

„Dôvodom zriadenia novej miestnej komunikácie je rozširovanie kapacít športových zariadení zimného štadióna a športovej haly,“ argumentovala mestská rada s tým, že doterajšie napojenie len po Športovej ulici je najmä počas konania športových podujatí nedostatočné.

Zdĺhavý proces

Rozporuplnosti schvaľovaného materiálu si bol vedomý aj primátor mesta Viliam Zahorčák. „Na jednej strane je potešiteľné, že mnohí vlastníci, ale aj nie vlastníci, právnické či fyzické osoby, majú snahu zmeniť územný plán s cieľom zhodnotiť svoje pozemky, aby tam mohli niečo vybudovať. Toto je potešiteľné. Zároveň to naráža na odpor niektorých, ktorí s tým nesúhlasia,“ povedal s tým, že poslanci svojím štvrtkovým rozhodnutím ešte len naštartovali dlho trvajúci proces.

„Sme úplne na začiatku procesu, ktorý môže dopadnúť tak, že zastupiteľstvo, keď sa k tomuto bodu vráti niekedy možno o dva roky, buď všetky zmeny schváli, alebo tých, ktoré budú odporúčané, bude menej,“ dodal primátor. Pripomenul, že súčasťou spracovania zmien územného plánu je posudzovanie všetkých predmetných lokalít viacerými inštitúciami a svoje pripomienky bude môcť prezentovať i verejnosť.

Keďže žiadateľmi o zmenu územného plánu mesta sú súkromníci, nie mesto, samospráva si bude náklady spojené s obstaraním jeho návrhu vymáhať od nich. Verejné obstarávanie k návrhu bude mesto realizovať až po úhrade poplatkov súvisiacich s procesom.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM