Aktualizované Komunálne voľby

V Michalovciach malo dôjsť k porušeniu zákona, v Sobranciach prijala polícia trestné oznámenie

Mestská volebná komisia podala podnet na Štátnu komisiu pre voľby a kontrolu financovania politických strán.

Ilustračný obrázok k článku V Michalovciach malo dôjsť k porušeniu zákona, v Sobranciach prijala polícia trestné oznámenie
Zdroj: TASR

K porušeniu zákona o voľbách a zákona o volebnej kampani malo dôjsť počas soboty v Michalovciach. Mestská volebná komisia (MVK) v tejto súvislosti podala podnet na Štátnu komisiu pre voľby a kontrolu financovania politických strán.

Porušenie zákona

Ako TASR informoval zapisovateľ MVK Ján Bumbera, v tejto súvislosti dostali podnet, ktorý upozorňoval na to, že štyria kandidáti vo voľbách do orgánov samosprávy v Michalovciach na volebnej stránke na sociálnej sieti zverejnili video, kde informujú voličov, že ktosi neumožnil opozícii byť pri hlasovaní do prenosnej urny.

„Zverejnený bol aj údaj o účasti vo voľbách,“ uviedol s tým, že aktéri vo videu vyzývajú voličov, že ak chcú niečo zmeniť, nech idú voliť, lebo zajtra už bude neskoro. „Je to oficiálny kandidát na voľbu primátora spoločne s tromi kandidátmi na voľbu poslancov,“ dodal.

MVK si podľa jeho ďalších slov toto video na oficiálnej volebnej stránke tohto kandidáta na sociálnej sieti pozrela. „Hlasovaním rozhodla o tomto informovať a podať podnet na porušenie volebného zákona a zákona o volebnej kampani na štátnu volebnú komisiu a na Ministerstvo vnútra SR. Informovali sme aj okresnú volebnú komisiu o možnom porušení tohto zákona,“ uzavrel.

Trestné oznámenie

Polícia v Sobranciach prijala v sobotu v súvislosti s komunálnymi voľbami trestné oznámenie. Volič mal mať na lístku napísané čísla kandidátov na poslancov.

„Išlo o rómskeho občana a mal na lístku napísané čísla kandidátov na poslancov. On odvolil a ten lístok odovzdal ďalšiemu Rómovi. Nahlásili sme to polícii, bolo to vyšetrované,“ uviedol pre TASR predseda okrskovej volebnej komisie Imrich Habušta.

Ako TASR informovala košická krajská policajná hovorkyňa Lenka Ivanová, polícia v Sobranciach prijala v tejto súvislosti trestné oznámenie a vec preveruje ako podozrenie z trestného činu marenia prípravy a priebehu volieb a referenda.

Ilustračné foto, TASR

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM