Zuzana Ročeňová Rôzne

V Michalovciach odštartovali maturity: Atmosféra na gymnáziu zachytená v OBRAZOCH

Písomné maturity sú už v plnom prúde aj v Michalovciach. Zavítali sme na jedno z michalovských gymnázií, aby sme vám priblížili atmosféru toho, ako tu maturanti prežívajú skúšky dospelosti.

Ilustračný obrázok k článku V Michalovciach odštartovali maturity: Atmosféra na gymnáziu zachytená v OBRAZOCH
Zdroj: Dnes24.sk

Vyše 170 študentov z Gymnázia Pavla Horova v Michalovciach už má za sebou písomné maturity zo slovenského jazyka a literatúry. Streda patrí cudzím jazykom a poniektorých čaká ešte matematika.

Počty štvrtákov sa znižujú

„Tohto roku má naša škola 177 maturantov. Máme 171 maturujúcich z anglického jazyky, troch z ruského jazyka, dvoch z nemeckého jazyka a jeden žiak maturuje z francúzskeho jazyka. Počty štvrtákov sa nám mierne znižujú, tohto roku máme najnižší počet,“ povedal riaditeľ gymnázia Rudolf Gadomský.

Ako ďalej uviedol maturity prebiehajú bez problémov, ale určité napätie a nervozita je samozrejme na mieste. Verí, že každý zvládne písomné maturity primerane svojím štvorročným schopnostiam, ktoré nadobudol.

On-line maturita aj v Michalovciach

„Myslím, že maturitné skúšky prebiehajú štandardne, ako každý rok. My sme organizačné pripravení, máme veľký počet maturantov. Zvláštnosťou tohto roku je, že prebieha on-line maturita. Jej výhodou je, že žiaci majú hneď neoficiálne výsledky,“ povedala zástupkyňa riaditeľa a zároveň koordinátorka tohtoročných maturít Katarína Olšavová.

Na zástupkyňu riaditeľa gymnázia sme smerovali aj otázku, či to majú dnešní maturanti ľahšie a ako to hodnotí. „Sú viac pripravovaní na ten európsky štandard a na ten svet, ktorý ich čaká. Nemajú to jednoduchšie, tých vedomostí je oveľa viac. Dnešní maturanti to majú iné, sú viac testovaní,“ hovorí Olšavová.

Z matematiky si zajtra opäť zasadne za maturitné lavice 42 žiakov. Tento počet ohodnotil Gadomský, ako veľmi dobrý, nakoľko je to voliteľný predmet. On – line maturitu v tomto prípade využije 13 gymnazistov, zo slovenského jazyka si túto novú formu osvojilo 16 žiakov.

Stres i napätie

Gymnazisti boli napodiv dnes v dobrej nálade. „Mám pocit, že dnes sú uvoľnenejší. Prvý deň boli študenti trošku viac napätí, boli určite bledší a ťažšie rozprávali než dnes,“ dodal s úsmevom Gadomský.

Ako ohodnotili maturity samotní žiaci?

„Ja som nepociťovala žiaden stres viac – menej, čo ma aj dosť prekvapilo. Brala som to tak, ako obyčajnú písomku, nepripúšťala som si to nejako. Niektoré otázky zo slovenského jazyka ma prekvapili, dosť veľa sa dalo aj vydedukovať, nebolo to podľa mňa až také ťažké. Anglický jazyk bol primeraný, niektoré veci boli dosť ťažké, ale tiež sa dalo dedukovať,“ povedala gymnazistka Hana (19).

„Myslím si, že som spravil zo slovenského jazyka aj sloh a test. Angličtina bola o čosi horšie, ale uvidíme, keď dôjdu výsledky“ prezradil Matúš (19).

„Chodil som na doučovania zo slovenčiny a angličtiny. Bol som nervózny a v strese, ale keď sme už začali písať opadlo to zo mňa. Slovenčina bola v pohode, boli dobré témy. Angličtina sa tiež celkom dala, ale uvidíme,“ hovorí Michal (19).

„Mal som stresy už zo včerajška. Slovenčina bola dosť ťažká pre mňa. Anglický jazyk som niečo vedel, ale niečo nie. Uvidíme, ako to dopadne. Dúfam, že budem mať tie potrebné percentá,“ povedal Matúš (19).

„Podľa mňa to nebolo až také ťažké, ale slovenčina bola o čosi ťažšia, ako anglický jazyk,“ zhodnotil Juraj (19).

Čítajte tiež:

Straší vaše dieťa maturita z cudzieho jazyka?

Kedy treba podať prihlášku na vysokú školu

Dôležité rady nielen pre študentov, ako predísť stresom pred skúškami

V Michalovciach odštartovali maturity
7
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM