Rôzne

V Michalovciach predviedli gastronómiu Vyšehradskej štvorky: Rozvoniavala jahňacinka i české knedlíčky

Maturanti Strednej odbornej školy obchodu a služieb v Michalovciach predviedli svojim hosťom v rámci praktickej skúšky gastronómiu Vyšehradskej štvorky, od vzniku ktorej uplynulo 25 rokov. Menu pozostávalo z vybraných národných jedál českej, poľskej, maďarskej a slovenskej kuchyne.

Ilustračný obrázok k článku V Michalovciach predviedli gastronómiu Vyšehradskej štvorky: Rozvoniavala jahňacinka i české knedlíčky
Zdroj: Dnes24.sk

Obľúbená slepačia

Žiaci ich predviedli v modernom šate, pripravované boli pod dohľadom šéfkuchára Mariána Pšáka. Fenoménom českej kuchyne sú podľa maturantov omáčky, ktoré sú nielen lahodné, ale aj jednoduché na prípravu. Typickou jedinečnou prílohou sú české knedlíčky. Medzi najpopulárnejšie sladké jedlá patria palacinky a jablkový závin. Maďarská gastronómia sa zas vyznačuje kaloricky bohatými jedlami, najčastejšie dochucovanými mletou paprikou. Ovplyvnená je rakúskou a tureckou kuchyňou. Poliaci si radi pochutia na rybách, ktoré majú na ich stoloch monopol. V kuchyni nesmú chýbať lesné huby, ktoré sa používajú na prípravu omáčok, ale aj do polievok. Podľa študentov je slovenská gastronómia historicky známa bravčovým mäsom, jahňacinou, zemiakmi, kapustou a strukovinami. Obed sa vždy začína polievkou a medzi najobľúbenejšie z nich patrí slepačí vývar.

Riaditeľ verí v ich uplatnení

Budúci absolventi hosťom predstavili tiež vyššiu formu zložitej obsluhy, medzi ktorú patrí dokončovanie studeného predjedla a cukrárenských výrobkov, carving, príprava miešaných nápojov a kávy. Praktickú ukážku sabráže šumivého vína predviedol Milan Kačmár. Výkony študentov hodnotila odborná maturitná komisia. Riaditeľ školy Miroslav Sivý vyzdvihol prepojenie teórie s praxou, v ktorom vidí pozitíva najmä pre budúce praktické maturitné skúšky.

„Verím, že študenti, ktorí absolvovali úspešne túto akciu, zvládnu ústne maturitné skúšky, a hlavne, že sa uplatnia v praxi a v živote,“ dodal Sivý. Súčasná V4 vznikla 15. februára 1991, keď sa hlavy štátu alebo vlády Česko-Slovenska, Maďarska a Poľska stretli vo Vyšehrade, aby obnovili spoluprácu medzi týmito štyrmi národmi, ktorá pochádza ešte z roku 1335.

Môže vás zaujímať:

Láka turistov aj fotografov: Dedinka v okrese, ktorú by ste mali navštíviť

Festivalové prípravy na šíravskom amfiku v plnom prúde: Poznáme ako prví hlavné ťaháky!

Šírava oslávi 50-tku netradične a celá jej letná turistická sezóna sa bude niesť v RETRO štýle!

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM