Veronika Ondo-Cholewová Správy Samospráva

V Michalovciach pribudne novinka, ktorú si určite všimnete: Súvisí so športom

V našom meste sa chystá zaujímavá novinka. Bude mať súvis so športom. Pozrite si aj to, kde by mohla byť umiestnená.

Ilustračný obrázok k článku V Michalovciach pribudne novinka, ktorú si určite všimnete: Súvisí so športom
Foto: Veronika Ondo-Cholewová / Zdroj: Dnes24.sk

V Michalovciach zviditeľnenia úspešných olympionikov z nášho mesta, ktorí nás v minulosti reprezentovali. Radnica totiž chce zriadiť Pamätník olympionikov, ktorý bude symbolickým prejavom vďaky. Pozrite si už aj to, kde by mohol byť umiestnený.

Chystá sa aj slávnostný akt

Spomínaný pamätník bude určený žijúcim/nežijúcim olympionikom z Michaloviec, ktorí ako športovci alebo tréneri oficiálne reprezentovali ČSR, ČSSR, ČSFR alebo SR. Na Pamätník olympionikov sa uvedie meno a priezvisko olympionika, u žien aj rodné priezvisko.

Ďalej sa tam umiestni druh športu, rok olympiády/olympiád, reprezentačná účasť (ČSR, ČSSR,ČSFR, SR). V prípade medailového umiestnenia sa uvedie najvyššie získané medailové umiestnenie. „Umiestenie mena je spojené so slávnostným aktom. Dátum umiestnenia je 23. jún – Olympijský deň,“ zverejnila radnica.

Umiestnenie pamätníka

Mesto zvažuje dve alternatívy umiestnenia pamätníka. Mohla by to byť lávka cez Laborec od OC Zemplín k zimnému štadiónu a mestskej športovej hale.

„Tá bude upravená, obnovená a budú na nej umiestnené samostatné tabule s menom a priezviskom olympionika, u žien aj rodné priezvisko, druhom športu, rokom olympiády/olympiád, reprezentačnou účasťou (ČSR, ČSSR,ČSFR a SR) a medailovým umiestnením,“ uviedlo mesto v prípade, že by sa pamätník umiestnil pri zimnom štadióne. Celá úprava by mohla byť zrealizovaná na základe spracovaného odborného návrhu vybratého umelca.

Radnica však zvažuje aj druhý návrh, a to, že pamätník zhotovený z kameňa, by mohla umiestniť pri Mestskej športovej hale. Na ňom budú umiestnené pamätné tabule (pamätná tabuľa).

Prejav vďaky

Mesto Michalovce uviedlo, že šport, prostredníctvom svojich reprezentantov, je prostriedkom propagácie mesta tak na Slovensku ako aj v zahraničí. Vrcholným úspechom športovcov je účasť na olympijských hrách. K dosiahnutiu svojho úspechu nevyhnutne potrebujú športovci aj tím odborníkov z radov trénerov.

„S mestom Michalovce sú späté osobnosti, ktoré boli účastníkmi olympijských hier a zaslúžia si v súlade so štatútom mesta Michalovce zviditeľnenie na Pamätníku olympionikov. Tento má byť symbolickým prejavom vďaky občanov mesta Michalovce,“ zverejnila radnica.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Michaloviec a okolia

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM