Aktualizované Veronika Ondo-Cholewová Správy

V Michalovciach pribudnú kamery: Vieme, ktoré ulice budú pod drobnohľadom!

Na niektorých uliciach pribudnú kamery, vďaka ktorým sa zníži vandalizmus a zvýši bezpečnosť občanov a ich majetku.

Ilustračný obrázok k článku V Michalovciach pribudnú kamery: Vieme, ktoré ulice budú pod drobnohľadom!
Foto: Veronika Ondo-Cholewová / Zdroj: Dnes24.sk

Nové kamery rozšíria čoskoro monitorovací systém mesta Michalovce. Samospráva použije na ich kúpu externé i vlastné zdroje.

Prevencia vandalizmu

„Mesto získalo aj na rok 2015 dotáciu v rámci programu prevencie kriminality Ministerstva vnútra SR vo výške 10 000 eur. Spolufinancovanie projektu s názvom Kamery ako ochrancovia bezpečnosti občanov zo strany mesta je vo výške 9000 eur,“ spresnila hovorkyňa mesta Michalovce. Samospráva chce týmto projektom zvýšiť bezpečnosť obyvateľov a návštevníkov mesta. „Cieľom je predchádzať rôznym formám vandalizmu, protispoločenskej činnosti, zabezpečovať permanentnú preventívnu činnosť na území celého mesta, ako aj motivovať k spolupráci obyvateľov pri ochrane ich majetku a majetku mesta,“ vysvetlila Palečková.

Kamery ku školám

Radnica plánuje umiestniť dve nové kamery na Švermovej a Komenského ulici v blízkosti základných škôl. Obrazový signál z kamier bude optickými vláknami pripojený na monitorovacie oddelenie mestskej polície (MsP). Súčasťou projektu je aj výmena dvoch zastaraných analógových kamier v centre mesta za digitálne. V pláne je ďalej nákup nového vybavenie pre MsP. Pôjde konkrétne o monitor, pracovnú stanicu, doplní sa i ovládacie a záznamové zariadenie.

Väčšia bezpečnosť

Monitorovacie oddelenie mesta v súčasnosti disponuje obrazom z 31 kamier. MsP má s nimi dobré skúsenosti. „Potenciálny páchateľ upustí od kriminálnych úmyslov, keď si je vedomý, že je monitorovaný a z trestného činu bude ľahko usvedčený. Záznam a vyhodnocovanie obrazu je účinným prostriedkom pri objasňovaní trestnej činnosti a operatívnom vyhľadávaní páchateľov aj pri požiadaní záznamov pre štátnu políciu,“ podotkla Palečková. Kamery sú podľa jej slov zároveň prínosom pri objasňovaní dopravných priestupkov či znečisťovania verejných priestranstiev. Prispievajú tiež k bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky.

Čítajte tiež:

Základná škola v Michalovciach získava nový šat: Rekonštrukcia za viac ako jeden milión eur! FOTO

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM