Veronika Ondo-Cholewová Rôzne

V Michalovciach sa pokúsia o rekord: Bude sa tancovať karička okolo fontány

V metropole Zemplína vytvoria okolo Fontány lásky obrovský tancujúci kruh. Pokúsia sa vytvoriť rekord s typickým zemplínskym tancom karička.

Ilustračný obrázok k článku V Michalovciach sa pokúsia o rekord: Bude sa tancovať karička okolo fontány
Foto: Veronika Ondo-Cholewová / Zdroj: Dnes24.sk

V Michalovciach budete môcť na vlastné oči vidieť naozaj pekný výjav. Okolo Fontány lásky sa v sobotu 19. augusta o 15. hodine zhromaždí kopa ľudí, ktorá si zatancuje karičku.

Tradičný tanec Zemplína

Na Zemplíne patrí karička k ženským tancom. Tancovala sa všade, keď dievčatá mali voľno a boli štyri. Keď išli po večurkach tancovali na hradzkách alebo na mostíku, kde sa dala tancovať. Karička sa tancovala na svadbách a vôbec všade, kde to bolo možné. Na michalovskom námestí ju zatancujú nielen ženy, ale i muži.

Tanec bude súčasťou Zemplínskych slávnosti, ktoré doplnia svojim bohatým programom ponuku jarmočných dní. Deň folklórnych slávností začne ozaj rezko – tancom karička.

Pokus o rekord

Do tancovania karičky na námestí sa môže zapojiť každý, kto má chuť a elán. „Pestrosť účastníkov v krojoch, ale aj samotných návštevníkov festivalu vytvorí krásnu mozaiku a veríme, že si všetci odnesú úžasný zážitok z tohto podujatia,“ zverejnili z mesta Michalovce.

Karičku 2017 budú ľudia tancovať na námestí Michaloviec s úmyslom vytvoriť čo najväčší počet tancujúcich ľudí v typickom ľudovom tanci východného Slovenska na jednom mieste a čase. Ako sa to podarí a koľko ľudí počas augustového víkendu bude tancovať okolo Fontány lásky sa dozvieme až v sobotu 19. augusta.

Informácie o registrácii

Folklórna tancovačka bude v sobotu 19. augusta 2017 od 16:00 hod. do 17.00 hod. na námestí v Michalovciach. Zraz účastníkov a registrácia bude od 15:00 hod. Karičku budú tancovať spoločne folklóristi ale aj nefolklóristi, ktorí sa zaregistrujú a dostanú farebnú stuhu. Na vytvorenie jedného karičkového kruhu je potrebných od 8–15 ľudí od 12 rokov.

Po odtancovaní karičky bude nasledovať defilé zúčastnených krojovaných súborov a skupín. Pre registráciou svojho folklórneho súboru, skupiny je potrebné zaslať vyplnenú prihlášku. Po jej prijatí a zaregistrovaní budete podrobne informovaní o podrobnostiach a priebehu podujatia. Pre ostatných jednotlivcov a neorganizovaných bude vyhradený priestor na registráciu pred začiatkom podujatia.

Prihlásiť sa môžete v Zemplínskom osvetovom stredisku v Michalovciach, na t.č. 056/6441348 alebo emailom zuc@zosmi.sk.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Michaloviec a okolia

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM