Veronika Ondo-Cholewová Samospráva

V Michalovciach už stojí nová kompostáreň za milióny: Kto dostane kompost zadarmo?

Michalovčania sa môžu pochváliť kompostárňou za viac ako 2 milióny eur. Pozrite, koľko penazí išlo z mestskej kasy a kto bude mať kompost zadarmo.

Ilustračný obrázok k článku V Michalovciach už stojí nová kompostáreň za milióny: Kto dostane kompost zadarmo?
Zdroj: TASR

Mesto Michalovce ukončilo výstavbu kompostárne, ktorá bude spracovávať biologicky rozložiteľný odpad. Samospráva získala na realizáciu projektu prostriedky z Kohézneho fondu Európskej únie a štátneho rozpočtu SR v rámci operačného programu Životné prostredie vo výške 2 042 637,77 eur. „Mesto Michalovce spolufinancuje projekt čiastkou 102 131,89 eur,“ uviedla hovorkyňa mesta Iveta Palečková.

Ušetríme

Vytriedený bioodpad sa bude spracovávať v zakúpenej fermentačnej linke EWA. Ako informovala hovorkyňa Michaloviec na jeho zvoz bude slúžiť zberové vozidlo, hákový nosič kontajnerov a 25 veľkoobjemových zberných kontajnerov, ktoré sa rozmiestnia na území mesta. Pri manipulácii s odpadom sa použije nadúrovňová mostová váha, nakladač s vidlami s pridržiavačom, dva veľké traktory a jeden malý traktor, vrátane prídavných zariadení, ako sú vrták na pne, dve kosačky so zberom, kosačkové rameno s dĺžkou 5m a 7m a pásový dopravník.

„Neexistuje žiadny dôvod, prečo by sme nemali triediť odpad, pretože triedením odpadu môžeme pomôcť nielen životnému prostrediu, ale zároveň aj sebe.“

„Práce na projekte odštartovali v decembri 2014 po podpise zmlúv s dodávateľmi zariadení a technológií (firma Redox, s.r.o.) a v máji 2015 sa začali stavebné práce (firma RG Ateliér, s.r.o.),“ hovorí Palečková.

Kedy a kde bude vývoz? ****************" ":http://michalovce.dnes24.sk/…-foto-215878 Harmonogram vývozu bude priebežne upravovaný a zverejňovaný. Konštantný zber bioodpadu umožňuje mesto na svojich zberných dvoroch, na Partizánskej a Lastomírskej ulici.

„Poďme spolu robiť správnu vec – pre seba a pre naše deti!,“ riadi sa heslom mesto.

„Tento produkt budeme poskytovať zadarmo aj občanom, ktorí sa budú aktívne podieľať na triedení bioodpadu. Vyzretý kompost je vhodný na pestovanie okrasných rastlín, či už ako pôdny substrát alebo hnojivo,“ informuje mesto Michalovce. Kontajnery s kapacitou 20m3 budú slúžiť len na zber bioodpadu. V zónach individuálnej bytovej výstavby budú rozmiestnené zberné nádoby o objeme 120 l, ktoré budú taktiež určené špeciálne na bioodpad. „Časť týchto nádob sa už nachádza v jednotlivých domácnostiach,“ dodala Palečková.

Foto: ilustračné

Čítajte tiež:

Práce na michalovskej hvezdárni už začali: Poznáme termín dokedy musí byť všetko hotové

Michalovská nemocnica dostála novú fazónu: Starý múr je fuč a… vznikla nová promenáda!

Michalovce získali partnerstvo, ktoré nám budú závidieť mnohí: Toto mesto má jednoducho cveng! FOTO

Obľúbená fontána v Michalovciach si robí, čo chce: Ako a kedy sa vlastne spúšťa? FOTO

V Michalovciach obnovia teplovod za 225 000 eur: Ktoré ulice sú na tom najhoršie?

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM