Veronika Ondo-Cholewová Správy

V Michalovciach zabezpečuje jedlo utečencom súkromná cateringová spoločnosť: Pomáhajú aj poľné kuchyne

Stravu pre utečencov a dobrovoľníkov zabezpečuje vojsko a poverená spoločnosť.

Ilustračný obrázok k článku V Michalovciach zabezpečuje jedlo utečencom súkromná cateringová spoločnosť: Pomáhajú aj poľné kuchyne
Zdroj: TASR/Jana Ďurašková

Stravu pre vojnových utečencov z Ukrajiny a dobrovoľníkov, ktorí im pomáhajú, zabezpečujú na hraničných priechodoch a vo veľkokapacitnom krízovom centre v Michalovciach od pondelka (14. 3.) poľné kuchyne Ozbrojených síl SR a na príkaz Okresného úradu (OÚ) Michalovce tiež cateringová spoločnosť.

Poľné kuchyne

Ako vo štvrtok médiám vysvetlil prezident Hasičského a záchranného zboru Pavol Mikulášek, odôvodnenie príkazu spočíva v zákone o civilnej ochrane a súvisí s vykonávaním záchranných prác v oblasti zabezpečovania stravovania.

Poľné kuchyne OZ SR fungujú podľa jeho slov na hraničných priechodoch v Ubli a Veľkých Slemenciach. Teplé jedlo je tam dostupné 24 hodín denne, pričom výdaj stravy v nočných hodinách zabezpečujú dobrovoľníci.

Chcete vedieť viac?

Cateringová spoločnosť

Súkromná cateringová spoločnosť pôsobí prioritne vo veľkokapacitnom krízovom centre v Michalovciach, na základe objednávok odtiaľ vozia hasiči teplé jedlo aj dobrovoľníkom na priechode vo Vyšnom Nemeckom. Spoločnosť je zároveň pripravená v prípade „skokového“ nárastu počtu utekajúcich zásobovať teplou stravou aj utečencov na hraničných priechodoch.

„Hodnota celodennej stravnej dávky, náklady na tri jedlá denne vrátane výdaja na mieste, je 6,90 eura vrátane DPH,“ doplnil Mikulášek s tým, že počet vydaných jedál sa eviduje raz za 24 hodín, kontrolu zabezpečujú „nezávislé osoby“ a tiež michalovský OÚ na základe „vlastného uváženia“.

Vo veľkokapacitnom krízovom centre v Michalovciach pomohli STOVKÁM utečencom. Pozrite si na FOTKÁCH.

Vo veľkokapacitnom krízovom centre v Michalovciach pomohli STOVKÁM utečencom
7
Galéria
Zdroj: TASR/Jana Ďurašková
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM