Správy

V Strážskom otestovali takmer 150 zamestnancov domovov sociálnych služieb, VIDEO

Spolu 148 zamestnancov domovov sociálnych služieb (DSS) Harmónia a Lidwina v meste Strážske v okrese Michalovce absolvovalo v utorok testovanie na nový koronavírus.

Zdroj: Dnes24.sk

Košický samosprávny kraj (KSK) ako zriaďovateľ oboch zariadení pristúpil k preventívnemu opatreniu pred šírením nákazy v rámci vlastných kapacít. Testovanie realizuje v spolupráci s Lekárskou fakultou Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach, ktorá bude odobratý biologický materiál vyhodnocovať.

Do troch týždňov

„Rozhodli sme sa zakúpiť tieto (PCR, pozn. TASR) testovacie sety a otestovať 1200 zamestnancov a 1800 klientov DSS. Podotýkam, že nejde o IGG testy, ktorými testuje štát, keďže z tých testov sa nedozvieme, či aktuálne ten človek je alebo nie je nakazený,“ povedal v utorok pre médiá predseda KSK Rastislav Trnka s tým, že testovanie vo všetkých 13 krajských zariadeniach DSS by malo byť ukončené do troch týždňov. Začali s ním v pondelok (27. 4.) v zariadeniach v Rožňave, výsledky očakávajú v utorok večer.

Riaditeľka DSS Harmónia Viera Dzurjašková, ktorá je zároveň poverená riadením DSS Lidwina, v súvislosti s preventívnymi opatreniami uviedla, že aj v oboch zariadeniach v Strážskom k nim pristúpili veľmi zavčasu.

Internetová aplikácia

„Dodržiavame všetky postupy a pravidlá, ktoré nám KSK posúva od hlavného hygienika, z ministerstva zdravotníctva. Zamestnanci sú zatiaľ v pohode, pracujeme stále v normálnom režime. Klienti nemôžu chodiť do mesta,“ doplnila s tým, že všetkým zamestnancom kontrolujú telesnú teplotu denne pred vstupom do zariadenia.

Výhodou oboch zariadení je podľa jej ďalších slov to, že klienti môžu na prechádzky využívať ich areály. Dodala, že kontakt s rodinami zverencom umožňujú prostredníctvom telefónu a internetovej aplikácie.

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Otestovali zamestnancov v DSS Harmónia a Lidwina
7
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM