Rôzne

V tokajskej oblasti začali so zberom úrody. Aký kvalitný bude tento ročník? FOTO

Zber úrody na Tokaji je v plnom prúde. Pozrite sa ako to vyzeralo vo vinohrade v obci Malá Tŕňa.

Ilustračný obrázok k článku V tokajskej oblasti začali so zberom úrody. Aký kvalitný bude tento ročník? FOTO
11
Galéria
Zdroj: TASR/Roman Hanc

V slovenskej tokajskej vinohradníckej oblasti začali v uplynulých dňoch so zberom hrozna. Zber úrody začali tradične odrodou muškát žltý, na prelome septembra a októbra bude pokračovať odrodami furmint a lipovina.

„Nabieha nám veľmi krásne babie leto, ktoré výrazne dobieha, povedal by som, ten deficit teplôt počas tých troch letných mesiacov. Takže rok 2020 sa javí ako jeden zaujímavý ročník, aj napriek tomu, že bol extrémne ťažký,“ skonštatoval vinár Jaroslav Ostrožovič z Veľkej Tŕne.

Verí, že priaznivé počasie vydrží a eventuálne aj tvorba cibéb, ktoré sú základom pre povestné tokajské putňové vína, sa začne prejavovať už začiatkom októbra. Cibéba je zosušené hrozienko s vysokou koncentráciou cukru, napadnuté ušľachtilou plesňou Botrytis cinerea.

Náročná sezóna

Úroda sa podľa Ostrožoviča z Veľkej Tŕne javí z hľadiska kvantity ako štandardná a z hľadiska kvality ako „skôr lepší ročník“.

„Rok 2020 sa zapíše v regióne Tokaj ako jeden z náročných rokov, keďže máj, jún, júl boli relatívne studené a hlavne daždivé mesiace. To sa podpísalo pod silný tlak chorôb, takže bolo čo robiť, aby sme vo vinohradoch ustáli zdravotný stav. Našťastie sa to podarilo s výnimkou nejakých lokalít dole na úpätí svahov. Na druhej strane, vďaka tejto vode sú bobuľky veľmi plné, narastené, je tam vysoký podiel šťavy a takisto kvalita je veľmi slušná,“ zhodnotil vinohradník.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM