Správy

V trebišovskej rómskej osade potvrdili koronavírus. V karanténe sú desiatky ľudí

Výskyt ochorenia COVID-19 potvrdili v osade, kde žijú tisíce ľudí.

Ilustračný obrázok k článku V trebišovskej rómskej osade potvrdili koronavírus. V karanténe sú desiatky ľudí
Zdroj: TASR/Roman Hanc

V rómskej osade v Trebišove potvrdili ochorenie COVID-19. Pozitívne testovaným je člen rómskej poriadkovej služby. Informoval o tom v piatok (9. 10.) trebišovský regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ).

„Priebežne sa zabezpečujú protiepidemické opatrenia, nariadená bude izolácia a odber biologického materiálu,“ uviedla Edita Šantová, vedúca oddelenia epidemiológie RÚVZ v Trebišove. Situáciou s možným šírením ochorenia v osade a opatreniami sa v piatok zaoberala aj bezpečnostná rada okresu. V osade žije asi 6 000 ľudí.

Pre zhruba 40 ľudí, ktorí s nakazeným členom poriadkovej služby prišli do kontaktu, bude platiť povinná karanténa.

V pondelok (12. 10.) majú absolvovať mimoriadne odbery na testovanie v areáli trebišovskej nemocnice.

Policajti v karanténe

Podľa prednostu okresného úradu Rastislava Petroviča situáciu komplikuje skutočnosť, že mestská polícia v Trebišove je aktuálne nefunkčná, keďže aj jej príslušníci sú v karanténe. Vypomáhať preto bude štátna polícia. „Okresný riaditeľ Policajného zboru prisľúbil súčinnosť policajtov na vykonanie odberov týmto občanom,“ povedal prednosta.

V pondelok by mal zasadnúť ďalší okresný krízový štáb s vyhodnotením opatrení.„Veríme, že tie počty nakazených nebudú nejako dramaticky rásť. Ak by k niečomu dramatickému došlo, rátame aj s pomocou príslušníkov ozbrojených síl,“ povedal Petrovič. Poukázal na to, že vláda v piatok schválila pomoc Ozbrojených síl (OS) SR pri odstraňovaní následkov núdzového stavu s využitím armády na testovanie obyvateľov.

Ďalšie opatrenia

V Trebišove je od štvrtka (8. 10.) pre verejnosť zatvorený mestský úrad a pracovisko mestskej polície. Dôvodom je pozitívny výsledok testu na nový koronavírus u niektorých zamestnancov mesta. Obmedzený režim je aj na trebišovskej mestskej polícii.

Mesto zároveň až do odvolania zrušilo kultúrno-spoločenské podujatia, verejné korčuľovanie na zimnom štadióne a zatvorené je aj mestské kino Slávia.

Čísla rastú

RÚVZ v Trebišove v priebehu tohto týždňa eviduje nárast počtu ľudí s ochorením COVID-19 o 131 labo­ratórne potvrdených prípadov. „Väčšina nových prípadov sú vlastne dohľadané kontakty pozitívnych osôb, ktoré sa ešte pred zavedením prísnejších opatrení zúčastňovali nejakých svadieb alebo rodinných osláv. Preto boli nariadené protiepidemické opatrenia v domácnostiach, ako aj na pracoviskách vrátane školských zariadení,“ uviedla Šantová.

K piatku bol vyučovací proces v okrese prerušený v ôsmich výchovno-vzdelávacích zariadeniach. „Máme tri laboratórne potvrdené výskyty COVID-19 v marginali­zovaných skupinách, zariadenia sociálnych služieb sú zatiaľ bez výskytu ochorenia,“ povedala epidemiologička. Okrem rómskej osady v Trebišove, kde sa odhadom nachádza zhruba 6 000 ľudí, sa jeden prípad v okrese objavil v osade v obci Hrčeľ a jeden v obci Bačkov.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM