Veronika Ondo-Cholewová Správy

Vďaka peniazom z Bruselu sa bude obyvateľom Michaloviec žiť lepšie

Do regiónov Košického kraja išlo z eurofondov šesť miliónov eur. Koľko Michalovciam?

Ilustračný obrázok k článku Vďaka peniazom z Bruselu sa bude obyvateľom Michaloviec žiť lepšie
Zdroj: Dnes24.sk

Celkové investície v Košickom kraji z Integrovaného regionálneho operačného programu predstavovali v roku 2021 viac ako osem miliónov eur.

Bude sa nám lepšie žiť?

„Na Slovensku počúvame skôr o tom, že štát nestíha čerpať eurofondy a tieto peniaze nám utekajú pomedzi prsty. Preto sa teším, že Košický samosprávny kraj dosiahol v roku 2021 čerpanie vo výške 113 percent. Eurofondy sú významným zdrojom pre investície v našom kraji, pretože mestám a obciam pomáhajú zrealizovať projekty, na ktoré ich vlastná kasa nestačí. Župa ako sprostredkovateľský orgán sa snaží túto cestu k peniazom z Bruselu čo najviac zjednodušiť. Naše úsilie prinieslo ovocie a už druhý rok po sebe sme preskočili cieľ, ktorý nám stanovilo ministerstvo. Vďaka tomu sa bude na východe lepšie žiť obyvateľom v Michalovciach, Krompachoch, Gelnici, Margecanoch, ale aj v obciach Biel, Borša či Kluknava, kde sa rekonštruovalo aj stavalo,“ informoval predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka.

Prečítajte si aj:

Úspešné Michalovce

Popri krajskom rozpočte či financiách z Európskej investičnej banky je Integrovaný regionálneho operačný program významným zdrojom, vďaka ktorému Košický samosprávny kraj pomáha financovať projekty mestám a obciam.

Jedným z úspešnejších žiadateľov bolo aj mesto Michalovce.

Vďaka peniazom z Bruselu tu zrekonštruovali odborné učebne na piatich základných školách. Mesto získalo financie aj na regeneráciu medziblokových priestorov sídliska Západ.

Zo Slovenska

7 miliónov eur

Košický samosprávny kraj už druhý rok v rade čerpal eurofondy na rozvoj regiónov nad očakávania. Prostredníctvom Sprostredkova­teľského orgánu sa z Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP) podarilo vyčerpať viac ako 113 percent.

Namiesto plánovaných 6 miliónov eur, ktoré pre Košickú župu stanovilo Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR, tak napokon kraj sprostredkoval takmer 7 miliónov eur.

Ak prirátame aj spolufinancovanie žiadateľov, celkové investície v kraji z IROP za rok 2021 predstavovali viac ako 8 miliónov eur.

A prejdime aj na inú tému prostredníctvom fotografií nižšie.

Čľapkanica: Zimné mestečko Michalovce
11
Galéria
Foto: Veronika Ondo-Cholewová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM