Samospráva

Veľká obnova: V Michalovciach začína komplexná rekonštrukcia škôlky na Vajanského ulici

Michalovská samospráva začína s komplexnou rekonštrukciou materskej školy na Ulici S. H. Vajanského. Získala na ňu externé finančné zdroje.

Ilustračný obrázok k článku Veľká obnova: V Michalovciach začína komplexná rekonštrukcia škôlky na Vajanského ulici
Zdroj: TASR

Na realizáciu projektu v operačnom programe Kvalita životného prostredia totiž mestu schválili takmer 682 000 eur, výška spolufinancovania predstavuje približne 36 000 eur.

Cieľ projektu

Ako informovala hovorkyňa radnice Iveta Palečková, táto škôlka poskytuje celodennú starostlivosť deťom od troch do šiestich rokov a ako jediná v meste aj deťom so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami. „Priestory materskej školy sú rozložené v dvojposchodovej budove. Do prevádzky ju uviedli v roku 1982,“ priblížila. Ide o jedinú z ôsmich materských škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta, ktorú doteraz komplexne nezrekonštruovali.

Cieľom projektu je znížiť energetickú náročnosť objektu a prispieť k jeho ekologickej prevádzke. „Výsledným efektom je sanácia verejnej budovy, úspora verejných prostriedkov a skvalitnenie a zlepšenie podmienok pre verejnosť, pracovných podmienok zamestnancov materskej školy, zhodnotenie budovy po vizuálnej stránke a zabezpečenie finančne menej náročnej udržateľnosti a správy objektu,“ povedala Palečková.

Zateplenie i výmena okien

V rámci projektu podľa jej ďalších slov zrealizujú zateplenie fasády a strechy, výmenu pôvodných okien, dverí, tiež prestrešenia bočných vstupov, klampiarskych výrobkov, interiérových svietidiel a bleskozvodu. Palečková doplnila, že vymenia aj bezbariérovú rampu s protišmykovou dlažbou, rozvody a vykurovacie telesá vrátane riešenia systému prípravy teplej vody a v rámci prác zrealizujú tiež inštaláciu núteného vetrania s rekuperáciou.

„Dispozičné riešenie sa týmto investičným zámerom nemení. Pri návrhu opatrení sa kládol vysoký dôraz aj na ukazovateľa value for money, ktorý sa určil pomerom hodnoty zníženia spotreby energie v budove materskej školy a vynaložených finančných zdrojov,“ uviedla Palečková.

Podľa jej ďalších slov je zmluva s dodávateľom DAG Slovakia, a. s., účinná a v piatok sa uskutoční prevzatie staveniska. Počas rekonštrukcie umiestnia deti z tejto škôlky dočasne v iných materských školách, kde ich budú sprevádzať aj ich učiteľky. „Rekonštrukcia materskej školy na Ulici S. H. Vajanského bude ukončená najneskôr v júni 2019,“ uzavrela hovorkyňa.

Sledujte nás aj na našom Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Michaloviec a okolia.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM