Rôzne

Veľká pocta pre rodáka z Michaloviec: Získal najvyššie francúzske štátne vyznamenanie

Michalovskému rodákovi Marekovi Eštokovi sa ušlo veľkej pocty. Udelili mu najvyššie francúzske štátne vyznamenanie - Rad čestnej légie.

Ilustračný obrázok k článku Veľká pocta pre rodáka z Michaloviec: Získal najvyššie francúzske štátne vyznamenanie
Zdroj: Mesto Michalovce.sk

Michalovskému rodákovi Marekovi Eštokovi sa ušla veľká pocta. Do jeho rúk totiž putovalo najvyššie francúzske štátne vyznamenanie.

Rad čestnej légie

Marek Eštok je veľvyslancom Slovenskej republiky vo Francúzsku. A stal sa ďalším Slovákom, ktorý získal najvyššie francúzske štátne vyznamenanie – Rad čestnej légie.

„Pri príležitosti návštevy Slovenskej republiky mu ho v mene prezidenta Francúzskej republiky Francoisa Hollanda odovzdal francúzsky minister zahraničných vecí a medzinárodného rozvoja Jean-Marc Ayrault,“ zverejnilo mesto Michalovce. Šéf francúzskej diplomacie sa slovenskému ambasádorovi súčasne poďakoval za všetko, čo na svojom poste urobil pre rozvoj francúzsko-slovenských vzťahov.

Od roku 2010

Michalovský rodák, Marek Eštok, je slovenským veľvyslancom vo Francúzsku od roku 2010. Francúzsko mu udelilo Rad čestnej légie v triede Veliteľ. Francúzsky Rad Čestnej légie sa od jeho začiatku člení do 4 tried:

  • I. trieda – Velkokríž (Grandcross)
  • II.trieda – Velkodôstojník (Grandofficer)
  • III. trieda – Komandér aj Veliteľ (Commander)
  • IV. trieda – Dôstojník (Officer)
  • V. trieda – Rytier (Knight)

Rad Čestnej légie v roku 1802 zaviedol Napoleon Bonaparte ako vyznamenanie za vojenskú a civilnú službu, od roku 1804 sa používa ako štátne vyznamenanie. V súčasnosti je udeľované nielen za vojenský, ale aj kultúrny, vedecký a spoločenský prínos pre Francúzsko.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Michaloviec a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM