Rôzne

Veľká rekonštrukcia na Zemplínskej šírave už tento rok: Pozrite, do čoho sa naleje takmer 900 tisíc eur

Na Zemplínskej šírave sa chystá rozsiahla obnova. Projekt počíta s peniazmi Európskej únie. Pozrite, čo sa chystá.

Ilustračný obrázok k článku Veľká rekonštrukcia na Zemplínskej šírave už tento rok: Pozrite, do čoho sa naleje takmer 900 tisíc eur
Zdroj: Dnes24.sk

„Predmetom a cieľom pripravovanej rekonštrukcie je zabezpečenie jeho stability, funkčnosti a bezpečnosti pri protipovodňovej ochrane Východoslovenskej nížiny,“ informoval hovorca Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP) Ľuboš Krno. Ako ďalej uviedol, vodohospodári budú realizovať opravu bezpečnostného priepadu šíravy s finančnou podporou Európskej únie, a to v rámci Operačného programu (OP) Životné prostredie, prioritná os – ochrana pred povodňami.

Kedy odštartujú stavebné práce?

„V súčasnosti prebieha príprava podkladov na podpísanie zmluvy o pridelení nenávratného finančného príspevku a verejné obstarávanie na zhotoviteľa stavby. Schválená výška nenávratného príspevku predstavuje 875 891,81 eura,“ konkretizoval Krno s tým, že SVP prispeje na projekt zo svojho rozpočtu sumou 46 099,57 eura.

Renováciu uvedenej stavby chcú odštartovať v apríli a ukončiť v septembri tohto roka. „Hlavnou úlohou rekonštrukcie je stabilizovať nakláňanie vtokových a výtokových krídiel vzhľadom na neúnosné podložie, opraviť poškodený povrch betónových konštrukcií objektov a opraviť kamenné opevnenie podhatia,“ konkretizoval Krno plány vodohospodárov pri tohtoročnej oprave priepadu.

Vodná hladina poklesla

Na Zemplínskej šírave došlo v uplynulých týždňoch k poklesu vodnej hladiny, stále je však takmer o štyri metre vyššia, ako je jej prípustné prevádzkové minimum. „Treba poznamenať, že za priaznivých hydrologických podmienok sa počas realizácie rekonštrukčných prác neočakávajú mimoriadne výkyvy oproti tejto hodnote. Je to postačujúca výška hladiny aj pre rybárov, ktorým sa sezóna na kaprových vodách začína až v júni,“ uviedol Krno.

Vodohospodári plánujú v nasledujúcom období ďalšie rekonštrukcie pri brehoch východoslovenskej nádrže. Pôjde napríklad o opravu hydrotechnických zariadení pravého dnového výpustu Lúčky, z dlhodobých úloh spomenul Krno revíziu a obnovu pozorovacích zariadení technicko-bezpečnostného dohľadu, ako i návrh na zmiernenie vzdušného svahu juhovýchodnej hrádze šíravy. „Vzhľadom na finančnú náročnosť uvedených stavebných akcií však v rokoch 2015 a 2016 o ich realizácii ešte neuvažujeme,“ uzavrel hovorca SVP.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM