Rôzne

Veža pod legendárnou Kotvou na Šírave rozvírila vody: Ľudia si želajú jej obnovu!

Mnohí šomrú na kedysi krásnu vežu pri šíravskom pobreží. Zisťovali sme, čo bude s jej obnovou.

Ilustračný obrázok k článku Veža pod legendárnou Kotvou na Šírave rozvírila vody: Ľudia si želajú jej obnovu!
Zdroj: TASR

Za milióny eur sa obnoví zdevastovaná legenda na brehu Zemplínskej šíravy. Kaviareň stojí na návrší a je z nej nádherný výhľad na okolie. V minulosti bola veľmi navštevovaná. Espresso Kotva postavil ešte počas socializmu v 70. rokoch minulého storočia Chemkostav Michalovce. O jej obnove sme vás informovali v článku Legendu Šíravy čaká návrat vo veľkom štýle: Rozšírenie Kotvy to je nič, ale z tohto padnete do kolien! VIZUALIZÁCIE Čo však s vežou v jej blízkosti?

Tisícky ľudí si želajú obnovu veže

Na sociálnej sieti Šíravy sa rozbehla diskucia o jej možnom využití: Kto je za to, aby sa táto veža obnovila, dá lajk. Tisíce ľudí vyjadrilo názor, že si želajú jej obnovu! Pozrime sa spolu na názory niektorých z nich, nie všetky boli za. Roman by radšej železo vymenil za niečo drevenné: „Skôr by tam pasovalo niečo prirodzené z dreva, také niečo čo zapasuje k prostrediu a okoliu, toto vyzerá ako také železné monštrum.“ :

"Aké železné monštrum? Klasický železobetón, ten sa nekradne a prežije i atomovku. Stačí natrieť a zaskliť, nič veľké by som s tým nerobil, sprístupniť verejnosti za dobrovoľný prípevok, vstup do vyhliadkovej veže, dať tam dobové fotky a funkcia je na svete, " napísal Peter.

Ľudmila má podobný názor: „Upratať, vyčistiť, zrekonštruovať, aby sa to podobalo pôvodnému stavu, (keď si chcú retro, tak retro) žiadne megastavby, poschodia a bla bla bla… pre koho? Do tejto sezóny to nestihnú a do budúcej sa sa na to vyfláknu. Nájdu si inú lukratívnejšiu oblasť.“ Zuzana je tiež zato, aby sa to obnovilo aspoň ako atrakcia pre turistov a deti. Niektorí napísali, že pre koho tam bude veža… „Ved tam už nikto nechodí. Jedine motorkári, keď majú zraz.“ Aj Martin dodal, načo obnovovať vežu, keď tam je len jedna loď.

Obec nemôže investovať

Obec Vinné spravuje na Zemplínskej Šírave rekreačné oblasti Biela hora, Lúč a Medvedia hora. Oslovili sme priamo starostu Mariána Makeľa, ktorý nám vysvetlil situáciu s chátranou vežou.

„Žiaľ táto veža nie je vo vlastníctve obce, je už dlhú dobu súkromným majetkom a tým pádom obec do nej nemôže investovať,“ objasnil prvý muž obce.

„Je to škoda, pretože by si opravu určite zaslúžila,“ dodal starosta Vinného.

Môže vás zaujímať:

Známe prostredie sa ocitne na striebornom plátne: Pri brehoch Šíravy nakrúcajú celovečerný film!

Festivalové prípravy na šíravskom amfiku v plnom prúde: Poznáme ako prví hlavné ťaháky!

Šírava oslávi 50-tku netradične a celá jej letná turistická sezóna sa bude niesť v RETRO štýle!

Tisícky ľudí si želajú obnovu veže
4
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM