Rôzne Recept na dnes

Vianoce v našich končinách kedysi? Kuchtila sa špecialita, tu je kompletný recept!

Mladí ho poväčšine už pravdepodobne nepoznajú, no tí starší zaručene áno. A niektorí ho majú už teraz napečený na Štedrý deň. Hovoríme o koláči nazývanom kračun alebo kračunik, na Zemplíne kedysi veľmi populárnej pochúťke. Pozrite si recept a čerstvé FOTO!

Ilustračný obrázok k článku Vianoce v našich končinách kedysi? Kuchtila sa špecialita, tu je kompletný recept!
Zdroj: Dnes24.sk

Čo je však zaujímavé, niektorí mali tento kračunik na Štedrý deň a počas Vianoc položený na stole, avšak jedol sa až na Nový rok. „Každý člen rodiny z neho musí zjesť krajec,“ prezradila nám 79-ročná Zemplínčanka Anna.

Ľudia kedysi verili, že tento koláč má magické schopnosti, ktoré mali ich rodinám pomôcť. Kračun mal podľa ľudovej viery svojou prítomnosťou na vianočnom stole zabezpečiť rodine v nasledujúcom roku každodenný chlieb. Do cesta sa okrem tradičných prísad pridávali aj rôzne iné, ako napríklad cesnak, mak, orechy, med, oblátky, bylinky či svätená voda.

Vyskúšate?

Podľa receptu od pani Anny je recept jednoduchý a postupuje sa rovnako ako pri klasickom kysnutom ceste. „V tom našom je pridaný cesnak, med a mak. Pred pečením ho klasicky potierame vajíčkom a keď sa vyberie z rúry, vtedy ho natrieme cukrovou vodou.“

Cesto: 250–300 g polohrubej múky, 100 g masla, 2 PL kryštálového cukru, 3 dcl mlieka, ¼ droždia, štipka soli. Všetko spolu zapracujeme, ako keď robíme kysnuté cesto. Necháme troška odstáť, nech ešte podkysne a pečieme cca 25 – 30 minút pri 180 stupňoch.

Vianoce na Zemplíne. Poznáte tento (ne)tradičný recept?
4
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM