Zuzana Ročeňová Kultúra

Vianočná atmosféra v Michalovciach? Postarajú sa o ňu černosi priamo z Harlemu!

Tlieskajte rukami, dupte nohami, kričte Haleluja! Spev černošskej gospelovej skupiny priamo z Harlemu vás dostane do tej správnej vianočnej nálady. S typickou melanchóliou, ale i nadšením zaspievajú známe skladby ako „Oh, Happy Day“, „Glory, Glory Halleluja“, „When the Saints“ a mnoho ďalších.

Ilustračný obrázok k článku Vianočná atmosféra v Michalovciach? Postarajú sa o ňu černosi priamo z Harlemu!
Zdroj: Vimeo.com

Kto tvrdí, že pravý gospel môžu spievať len černosi, má asi pravdu. Táto hudba má v sebe časť afro-americkej histórie a kultúry. Černošské spirituály vyjadrujú jedinečný životný štýl,hrdosť a nebojácnosť prevažnej väčšiny čiernej populácie USA. Takmer všetky hudobné štýly minulého storočia (ako blues, jazz, rock, beat, atď.) majú základ práve v gospelovom speve.

Zakladateľ skupiny, Dwight Robson, pracoval štrnásť rokov ako pastor v mestách Michigan a Boston. Počas tejto doby bol navrhnutý, aby spravoval odbor chrámovej hudby. Túto úlohu plnil s veľkou oddanosťou, venoval sa detskému zboru, zboru dospelých a inštrumentálnej skupine. Tak našiel spôsob, ako sa prostredníctvom hudby staral aj o pridelenú komunitu. Čoskoro sa stal veľmi dobre známym ako „spievajúci kňaz“.

V roku 2000 Dwight založil skupinu Voices of Gospel. Od tej doby mali už viac ako 500 koncertov po celej Európe. Svojich poslucháčov inšpirujú heslom „Let’s Have Church Tonight“, čo znamená „Poďme dnes do kostola“.Voices of Gospel učí pravú černošskú hudbu s radosťou a chuťou spievať.

Zúčastnite sa vzrušujúcej cesty storočím černošských spirituálov, tradicionálov a gospelov 13.12.2013 o 19­.00 hod. vo Veľkej sále MsKS.

The Golden Voices of Gospel - Vianočný koncert v Michalovciach
2
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM