Rôzne

VIDEO: Už ste tam boli? Na neďalekom hrádku realizujú prvýkrát systematický výskum

Vôbec prvý systematický archeologický výskum realizujú počas tohto leta na zemplínskom hrádku. Priniesol už aj prvé výsledky.

Ilustračný obrázok k článku VIDEO: Už ste tam boli? Na neďalekom hrádku realizujú prvýkrát systematický výskum
3
Galéria
Zdroj: TASR

Jedná sa o Tibavský hrad hrad v obci Podhoroď v Sobranskom okrese. Ide o najvýchodnejšie situovaný a jeden z najmenších hrádkov na Slovensku. Prvý zápis o ňom pochádza z roku 1337. Ako uviedol historik a odborný garant výskumu Matej Starják, bol približne 40 metrov dlhý a 13 až 15 metrov široký. Plnil pravdepodobne obrannú funkciu. Majiteľmi hradu boli podľa jeho ďalších slov pôvodne šľachtici z Michaloviec, neskôr aj páni z Tibavy.

Isté prekvapenia

Ako ďalej spomenul, hrad pomerne rýchlo zanikol. „Je to akoby aj časová schránka, lebo ten definitívny zánik sa datuje niekedy po roku 1715, ale keďže už bol zničený skôr, sú tu zachované veci z tohto obdobia, čo je jednou zo zaujímavostí tohto objektu,“ spomenul. Systematický výskum na tomto hrade nikdy nebol. „Išlo o menšie sondy v 70. a 80. rokoch. Jeden z významných a posledných nálezov na tomto hrádku je z roku 1946, keď učiteľ Dudík objavil 25 rímskych mincí v plátennom vrecúšku,“ spomenul Starják.

Pri aktuálnom archeologickom výskume, ktorý realizuje Archeologický ústav Slovenskej akadémie vied Nitra v spolupráci s ich pobočkou v Košiciach, sa spravilo desať sond. „Tie nám pomohli identifikovať priebeh zaniknutých hradieb, ich šírku a objektov, ktoré boli súčasťou nádvoria a tiež interiéru mohutnej valcovitej veže,“ vysvetlil Starják s tým, že viaceré sondy priniesli isté prekvapenia. Napríklad tá v cípe hradby západným smerom nad bývalým kameňolomom, ktorý tu fungoval v 50. rokoch minulého storočia. „Objavil sa tam objekt, zrejme nejaká obranná veža,“ priblížil.

Významnou sondou bola podľa neho aj tá, v rámci ktorej sa podarilo identifikovať pravdepodobne priestor vstupnej brány. Ďalšia, situovaná v priestore valcovej veže, zas odkryla schodisko. Naďalej sa však prehlbuje, výskumníci sa pokúsia nájsť podlahu. Zároveň v areáli našli niekoľko nálezov. Patria medzi ne okrem iného keramika zo stredovekých nádob, kamenný brúsik či zvieracie kostrové pozostatky.

Zdroj: Dnes24.sk

V pláne rekonštrukcia

Iniciátorom záchrany Tibavského hradu je občianske združenie Tibavská hradná cesta (TIHRC). Ako uviedol jeho predseda Ján Semka, ktorý je zároveň koordinátorom prác na hrade, v prvej fáze archeologického výskumu pracuje na objekte šesť ľudí. Po jeho dokončení príde na čo možno najpresnejšie zakreslenie pôdorysu hradného komplexu, ktorý bude základom pre prípravu ďalšej vizualizácie predpokladaného tvaru tohto areálu. Tohtoročné sondy podľa neho zakonzervujú a v ďalších rokoch podľa možností plánujú rekonštrukciu. Ešte v tomto roku by mal k objektu viesť nový turistický chodník, pretože ten pôvodný prechádzal cez hradby. Semka tiež spomenul, že by areál radi revitalizovali a vytvorili tam oddychovú zónu pre turistov.

Tohtoročné práce na hrádku sú podporené v rámci Akčného plánu rozvoja okresu Sobrance výškou 25 000 eur. Zvyšok financií poskytne TIHRC, ktorej cieľom je vyhľadávanie kultúrnych, historických, technických a prírodných pamiatok a ich záchrana pre budúce generácie. K zámerom združenia, ktoré funguje na báze sponzorských príspevkov, patrí tiež revitalizácia prostredia pri pamiatkach a ich propagácia na záujmovom území pomyselného tibavského stredovekého panstva. Cieľom je tiež zrealizovať projekt takzvanej Tibavskej hradnej cesty, ktorý by podporil rozvoj cestovného ruchu v regióne.

FOTO: Na Tibavskom hrade realizujú výskum. Priniesol už aj prvé výsledky
3
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM