Veronika Ondo-Cholewová Samospráva

Viete o tom? Michalovce prijali nové opatrenia týkajúce sa mestských jaslí

Mesto Michalovce pristúpilo k novým opatreniam týkajúcich sa mestských jaslí. Radnica prezradila podrobnosti, prinášame vám ich...

Ilustračný obrázok k článku Viete o tom? Michalovce prijali nové opatrenia týkajúce sa mestských jaslí
Zdroj: TASR

Mesto Michalovce pristúpilo k novým opatreniam týkajúcich sa mestských jaslí. Ako informovala radnica, prispôsobilo sa tak novelizácii zákona o sociálnych službách, ktorá výrazným spôsobom sprísnila podmienky prevádzky detských jaslí.

Aj nový názov

Michalovský magistrát uviedol, že zaužívaný pojem jasle sa oficiálne zmenil na nový názov – Zariadenie starostlivosti o deti do troch rokov veku dieťaťa. Mestský úrad v Michalovciach zabezpečil zápis svojich jaslí do registra poskytovateľov sociálnych služieb v sídle Košického samosprávneho kra­ja.

„Čo sa týka personálnych štandardov, po novom je zadefinovaný maximálny počet piatich detí v jasliach na jedného zamestnanca a minimálne 75 % podiel odborných zamestnancov na celkový počet zamestnancov, to znamená, že 25 % zamestnancov môžu tvoriť obslužní zamestnanci napr. upratovačka či kuchárka. Túto povinnosť naše jasle už taktiež spĺňajú,“ informovala radnica.

Zníženie kapacity

Michalovský magistrát uviedol, že najväčšiu pozornosť vzbudila novinka, ktorou je bezbariérový prístup. Dodal, že mestské detské jasle splnili náročné požiadavky na prevádzku zariadenia určené novelizáciou zákona o sociálnych službách.

Radnica informovala, že keďže mestské detské jasle museli splniť náročné požiadavky na prevádzku zariadenia určené novelizáciou zákona o sociálnych službách: zmenené priestorové podmienky, funkčné členenie vnútorných priestorov, vybavenie umyvárok a sociálnych častí na oboch poschodiach, náročnejší režim dňa a splnenie personálnych požiadaviek, v konečnom dôsledku to znamenalo zníženie kapacity jaslí z 55 detí na 41.

Ceny nezvýšili

„Vzhľadom na skutočnosť, že mesto prevádzkou detských jaslí, ako novou sociálnou službou, sleduje jednu z priorít vytýčenú v strategických materiáloch mesta, ktorou je možnosť výraznou mierou pomôcť mladým rodinám a podporiť zosúlaďovanie rodinného života a pracovného života týchto rodín, nepristúpilo k zvýšeniu úhrad za pobyt detí v tomto zariadení,“ uviedla michalovská radnica.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Michaloviec a okolia

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM