Veronika Ondo-Cholewová Rôzne

Viniansky hrad láme rekordy návštevnosti: Má za sebou sezónu noviniek

Viniansky hrad nad obcou Vinné neďaleko Michaloviec navštívilo počas tohtoročnej letnej sezóny viac ako 10 000 turistov.

Ilustračný obrázok k článku Viniansky hrad láme rekordy návštevnosti: Má za sebou sezónu noviniek
Foto: Veronika Ondo-Cholewová / Zdroj: Dnes24.sk

Jeho atraktivitu zvýšil stredoveký šliapací žeriav, ktorý na hrade uviedli začiatkom leta do prevádzky, i samotný postup rekonštrukčných prác, ktoré sa na hrade vykonávajú.

Povedal to Matej Starják zo združenia Zemplínsko-užská hradná cesta počas odborného seminára o záchrane a propagácii historických pamiatok na Zemplíne, ktorý sa v sobotu uskutočnil vo Vihorlatskom múzeu v Humennom.

Renesančný palác

„Sezóna 2019 bola na hrade veľmi plodná a plná aktivít. Podarilo sa uviesť do života a prezentovať na verejnosti repliku stredovekého šliapacieho výťahu, podarilo sa objaviť veci, o ktorých sme doteraz netušili, ďalšiu vstupnú bránu, o ktorej naozaj nikto nemal ani poňatia, ale archeologický výskum ukázal, že práve na týchto miestach sa nachádza. Podarilo sa zrekonštruovať renesančný palác, sprístupniť prízemie, teda tá najreprezenta­tívnejšia stavba na hrade je už kompletne prístupná verejnosti,“ opísal uplynulú sezónu Starják s tým, že na Vinianskom hrade tento rok pracovalo približne 40 ľudí zamestnaných v rámci projektu ministerstva kultúry a ministerstva práce a tiež mnoho dobrovoľníkov.

O práce na hrade je podľa jeho ďalších slov veľký záujem i v rámci firemných projektov či zo strany študentov.

Archeológovia

Tohto roku sa na archeologickom výskume podieľali aj študentky archeológie z Užhorodskej národnej univerzity.

Počas prednášky v rámci seminára tiež Starják poukázal na skutočnosť, že všetky práce sa na hrade realizujú bez použitia elektriny.

Vinianskym špecifikom je podľa jeho ďalších slov aj to, že mnohé predmety potrebné k práci si vyrábajú sami. Ide konkrétne o kovové skoby či klince, ktoré pochádzajú z hradnej kováčskej dielne a tiež povrazy.

Remeslá

Tradičné remeslá, kamenárstvo, kováčstvo a povrazníctvo na budúci rok rozšíria o pekárstvo. Vo vybudovanej hradnej peci plánujú piecť chlieb.

Počas budúcoročnej sezóny by tiež mali mať presný prehľad o počte návštevníkov, na hrade budú inštalovať sčítacie zariadenie.

Pozrite si aj našu archívnu fotogalériiu z hradu.

Ak chcete dostávať pravidelný prísun čerstvých správ z Michaloviec a okolia, sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

V OBRAZOCH: Zákutia Vinianskeho hradu naším objektívom
20
Galéria
Foto: Veronika Ondo-Cholewová / Zdroj: Dnes24.sk

Hl. foto : archív

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM