Zuzana Ročeňová Samospráva

Vlastníte alebo prenajímate si nehnuteľnosť v Michalovciach? Nezabudnite si splniť daňovú povinnosť

Začiatok roka v našom meste patrí už tradične nie príliš obľúbenej povinnosti. Michalovčanov totiž čaká platenie dane z nehnuteľnosti. Prečítajte si, do kedy je potrebné podať prizanie a kto ma možnosť úľavy.

Ilustračný obrázok k článku Vlastníte alebo prenajímate si nehnuteľnosť v Michalovciach? Nezabudnite si splniť daňovú povinnosť
Zdroj: Dnes24.sk

Január je mesiacom, kedy si občania musia splniť svoju zákonnú povinnosť voči mestu. Pre tento rok všeobecne záväzné nariadenia k dani z nehnuteľnosti a poplatku za tuhý komunálny odpad, upravujúce sadzby dane a poplatku, sa nemenia.

Kedy platíte daň z nehnuteľnosti?

Daňová povinnosť vzniká 1. januára zdaňovacieho obdobia nasledujúceho po zdaňovacom období, v ktorom sa daňovník stal vlastníkom, správcom, nájomcom alebo užívateľom nehnuteľnosti, ktorá je predmetom dane. „Občania, ktorí sa v priebehu roka 2013 stali vlastníkmi nehnuteľnosti, sú povinní do 30.1.2014 podať daňové priznanie k dani z nehnuteľnosti,“ informovala Gabriela Štefanová, vedúca odboru daní, poplatkov a vymáhania mesta Michalovce

Povinnosť podať daňové priznanie majú aj občania, ktorí využívajú nebytové priestory v bytových domoch na rôzne účely, napr. na podnikanie. Občan je povinný podať daňové priznanie aj v prípade, že mu daňová povinnosť v priebehu uplynulého roka zanikla (napríklad tým, že nehnuteľnosť predal a podobne).

Úľavy na daniach

„Úľavy v prípade dane z nehnuteľnosti, si môžu písomne uplatniť poberatelia dávok v hmotnej núdzi, ak stavba alebo byt slúži na ich trvalé bývanie, s doložením rozhodnutia, či potvrdenia z Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny,“ doplnila Štefanová.

Mesto môže pristúpiť k zníženiu poplatku, ale len na základe žiadosti poplatníka. Preto je potrebné do 31. januára 2014 o úľavu požiadať. Občania nad 70 rokov u dane z nehnuteľnosti nepodávajú žiadosť, ak ide o nehnuteľnosť slúžiacu na ich bývanie. Zníženie dane Mesto zohľadní bez podania žiadosti.

Všetky potrebné tlačivá nájdete na oficiálnej stránke mesta Michalovce/Dane a poplatky.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM