Veronika Ondo-Cholewová Správy

Vo veľkokapacitnom krízovom centre v Michalovciach pomohli zatiaľ 900 utečencom

Do centra v Michalovciach sa premiestnili všetky esenciálne služby, ktoré sa utečencom poskytovali na hraničnom priechode vo Vyšnom Nemeckom.

Ilustračný obrázok k článku Vo veľkokapacitnom krízovom centre v Michalovciach pomohli zatiaľ 900 utečencom
7
Galéria
Zdroj: TASR/Jana Ďurašková

Služby veľkokapacitného krízového centra na pomoc vojnovým utečencom z Ukrajiny, ktoré v pondelok (14. 3.) zriadil pred mestskou športovou halou v Michalovciach rezort vnútra, využilo za necelých 24 hodín takmer 900 osôb.

Prioritou centra je uspokojiť základné potreby utekajúcich pred tým, ako im dobrovoľníci nájdu dlhodobejšie bývanie.

Občerstvenie s poľnou kuchyňou

„Filozofia tohto veľkokapacitného krízového centra je, aby ľudia z hraníc, ktorí nevedia, kam ďalej ísť alebo si potrebujú oddýchnuť, prišli sem, tu sa najedli, oddýchli si. My im medzitým hľadáme ubytovanie a odvoz,“ povedal za koordinačný tím Adam Lukáč.

Do centra sa podľa jeho ďalších slov premiestnili všetky esenciálne služby, ktoré sa utečencom poskytovali na hraničnom priechode vo Vyšnom Nemeckom.

„Je tu zdravotnícka pomoc, psycho-sociálna pomoc, občerstvenie s poľnou kuchyňou, stan na odpočinok, stany z hmotnou humanitárnou pomocou, hygienickými potrebami a oblečením, starostlivosť o zvieratá,“ ozrejmil s tým, že najväčšou výzvou celého tímu profesionálnych zložiek a dobrovoľníkov je ďalšia logistika ľudí, ktorí centrum navštívia.

Prečítajte si aj:

Pracujú nonstop

„Náš tím pracuje nonstop na tom, aby sme dokázali splniť všetky požiadavky,“ podotkol. V prípade potreby je v centre k dispozícii približne 250 poľných postelí, na účely krátkodobého ubytovania využíva centrum najmä kapacity Košického samosprávneho kra­ja.

Ako Lukáč doplnil, keďže je na chod centra potrebných približne 150 ľudí, predpokladá sa, že pomoc ďalších dobrovoľníkov v nasledujúcich dňoch bude potrebná.

Vo veľkokapacitnom krízovom centre v Michalovciach pomohli STOVKÁM utečencom
7
Galéria
Zdroj: TASR/Jana Ďurašková
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM