Správy Rôzne

Vo Vŕbnici sú hliadky vojakov: Stovky miestnych sú v povinnej karanténe

Preventívne testovanie na nový koronavírus v mestách a obciach s marginalizovanými rómskymi komunitami sa počas víkendu uskutočnilo na siedmich miestach Prešovského a ôsmich Košického kraja.

Ilustračný obrázok k článku Vo Vŕbnici sú hliadky vojakov: Stovky miestnych sú v povinnej karanténe
Zdroj: TASR

Podľa hovorkyne ministerstva obrany Martiny Kovaľ Kakaščíkovej tam počas soboty a nedele vojenskí zdravotníci odobrali približne 520 vzoriek. Ako vyplýva z vyjadrení oslovených starostov, výsledky najviac očakávajú v obci Vŕbnica v okrese Michalovce.

Z Anglicka a Čiech

Pri predošlom testovaní tam už mali viacero nakazených.

„Z prvého testovania, ktoré sme tu mali 15.apríla, bolo z 38 odberov sedem pozitívnych,“ vysvetlil vŕbnický starosta Jaroslav Tokár s tým, že má ísť o repatriantov z Čiech a Veľkej Británie.

Sociálne kontakty

Keďže sú sociálne kontakty v obci s približne 1000 obyvateľmi, z ktorých 80 až 90 percent tvoria Rómovia, prirodzenou súčasťou života, pri sobotňajšom (18. 4.) testovaní tu odobrali 117 vzoriek.

Išli sme po rodinách a blízkych a pre istotu sme dali otestovať aj takých, ktorí s nimi (pozitívne testovanými, pozn. TASR) mohli byť v kontakte. Z každej rodiny aspoň niekoho. Aj nerómovia sa nám prihlásili, že chcú byť testovaní, vzhľadom na to, že chodia do práce, chcú mať istotu,“ priblížil výber testovaných osôb s tým, že pri rozhodovaní zavážilo aj odporúčanie krízového štábu a obecných poslancov.

Ako ďalej uviedol, vzhľadom k zisteniam je v súčasnosti približne 400 až 500 obyvateľov obce v povinnej domácej karanténe. Všetci siedmi pozitívne testovaní sú podľa Tokára zatiaľ bez príznakov.

Policajné hliadky

V obci sú od nedele prítomné aj hliadky policajtov a vojakov. Situácia medzi obyvateľmi je však podľa Tokárových slov nateraz pokojná.

Zatiaľ to znášajú veľmi dobre,“ skonštatoval. Ocenil tiež prácu všetkých zložiek, ktoré sa na testovaní i dohľade nad dodržiavaním povinnej karantény podieľajú.

Pred Michalovskou nemocnou je mobilné odberove miesto.

Pred michalovskou nemocnicou je mobilné odberové miesto na COVID-19
2
Galéria
Zdroj: Svet zdravia

Foto:ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM