Správy

Vodiči v Michalovciach ušetria: Po novom sa v meste parkuje zadarmo!

Michalovce sa pri hľadaní vhodného riešenia využitia svojich odstavných plôch rozhodlo, od začiatku tohto roka, pre bezplatné parkovanie v centrálnej mestskej zóne.

Ilustračný obrázok k článku Vodiči v Michalovciach ušetria: Po novom sa v meste parkuje zadarmo!
Zdroj: TASR

,,Možnosť parkovať zdarma majú všetci obyvatelia aj návštevníci mesta od začiatku tohto roka, a to na všetkých parkoviskách v správe Technických a záhradníckych služieb, ktoré sú na pozemkoch vo vlastníctve mesta Michalovce," informovala hovorkyňa radnice Iveta Palečková.

Skúšobné bezplatné parkovanie

Samospráva sa rozhodla zaviesť skúšobnú prevádzku bezplatného parkovania, v súvislosti s prípravou novej a ucelenej koncepcie správy parkovísk. Do úvahy sa brala aj dlhodobá analýza efektívnosti výberu poplatkov za parkovanie na území nášho mesta.

,,Naše výnosy okrem iného ovplyvňovali poskytované zľavy pre zdravotne postihnutých, držiteľov Senior karty, darcov krvi a podobne. Druhým aspektom je skutočnosť, že najmä po skončení pracovných hodín úradov a lekárov, sídliacich v centre, sa táto časť mesta vyľudňuje a bezplatné parkovanie je jedným z predpokladov jej oživenia," vysvetlila Palečková.

Motoristi šetria a parkujú na nelegálnych parkoviskách

Zavedenie bezplatného režimu ovplyvnilo podľa jej slov aj správanie sa motoristov. ,,Aby ušetrili, parkujú svoje autá často na blízkych neplatených, či už legálnych alebo nelegálnych parkoviskách, čo znepríjemňovalo život ostatným občanom. Nezriedka tak zároveň ničili zeleň a iné plochy, ktoré nie sú určené na parkovanie."

Samospráva si počas skúšobnej prevádzky bezplatného režimu, ktorá potrvá zrejme do konca tohto roka, chce overiť, či je pre ňu takýto model vyhovujúci.

Mestská polícia plánuje v tomto období zintenzívniť monitoring centra mesta. Finančné sankcie hrozia hlavne tým vodičom, ktorí budú parkovať svoje vozidlá naďalej mimo vyhradených plôch respektíve vyznačených parkovacích miest.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM