Ondrej Petričko Kultúra

Vrchol sezóny v Michalovciach je tu: Zemplínsky jarmok prinesie kultúru aj šport

Tradičné podujatie, ktoré je vrcholom letnej sezóny v Michalovciach sa začína už v piatok. Tak ako každý rok budú jeho súčasťou Zemplínske slávnosti, ktoré prinesú folklór do centra Michaloviec. A nebude chýbať ani šport.

Ilustračný obrázok k článku Vrchol sezóny v Michalovciach je tu: Zemplínsky jarmok prinesie kultúru aj šport
Foto: Ondrej Petričko / Zdroj: Dnes24.sk

Jarmok odštartuje v piatok v centre Michaloviec. Pôjde už o 44. ročník a opäť prinesie pestrý kultúrny, ale aj športový program.

Nebudú chýbať motorkári

V prvý deň podujatia sa zídu vo vestibule Mestského kultúrneho strediska záhradkári a ovocinári z regiónu, aby sa pochválili so svojou tohtoročnou úrodou. Výsledky svojej práce tam budú opätovne prezentovať aj pestovatelia bonsajov. Tradičná výstava zemplínskych drobnochovateľov sa uskutoční v piatok na inom mieste, a to vo dvore starého súdu.

Popoludňajší piatkový program pred Mestským úradom (MsÚ) je určený hlavne pre deti a mládež. Jeho súčasťou bude divadelné predstavenie Zachráňte Kvinga v podaní Divadla Maska Zvolen a vystúpenie skupiny historické šermu Cohors z Prešova. O večerný hudobný program sa postará cimbalová muzika Gypsy elegance a skupina Beatles akustik.

Michalovské ulice zaplnia v piatok na niekoľko hodín tisícky domácich a zahraničných motorkárov na svojich silných dvojkolesových strojoch. Ich spanilá jazda mestom je súčasťou programu 12. Motozrazu sveta motocyklov, ktorý sa uskutoční počas nadchádzajúceho víkendu na Zemplínskej šírave.

Zemplínske slávnosti potešia milovníkov folklóru

Zemplínsky jarmok ponúkajúci spotrebný tovar, ale aj produkty zručných remeselníkov, bude pokračovať v sobotu v centre Michaloviec vystúpením dychových hudieb Vychodňare z Humenného a DH Sečovce. V tento deň sa v areáli Základnej školy P. Horova uskutoční zároveň 5. ročník streetballového turnaja, v ktorom si zmerajú svoje sily trojčlenné družstvá v kategórii chlapcov a dievčat do 10, 12, 14 a 17 rokov. V kategórii OPEN mužov a žien sa bude súťažiť bez obmedzenia veku.

K letnému jarmoku v Michalovciach už neoddeliteľne patria aj tradičné Zemplínske slávnosti. V sobotňajšom Klenotnicovom programe vystúpia na tribúne pred MsÚ spevácke skupiny Pacerki a Lučane, folklórne skupiny Hatalovčan, Parchovianka, Laborec, ako i ľudová hudba Cifra. Vystúpenie Hnojňaňov z Mihaľovec a skupiny Harčarky z Pozdišovec vystrieda 1. Galaprogram Zemplínskych slávností v podaní folklórneho súboru Vranovčan.

Folklórne slávnosti budú pokračovať v nedeľu vystúpením detských súborov Zemplínik, Zemplínček, Jurošík, Terchovček a ľudovej hudby Zemplínska cifra. V 2. Galaprograme sa so svojím repertoárom predstavia folklórne skupiny Jurošík a Svojina. Zemplínske slávnosti vyvrcholia v nedeľu večer 3. Galaprogramom v réžii I. Kucera a folklórneho súboru Zemplín.

Najsilnejší muži sveta si v Michalovciach zmerajú sily

Tento rok čaká na návštevníkov aj atraktívna novinka. V nedeľu budú pred miestnym obchodným centrom bojovať o Svetový pohár silných mužov – OC Zemplín World Cup 2013. Návštevníci podujatia sa môžu tešiť na ťahanie sedemtonových kamiónov, prenášanie takmer poltónových pneumatík či dvíhanie áut s posádkou.

Medzi súťažiacimi nebude chýbať napríklad súčasný držiteľ titulu svetového pohára Konstantin Ilijn z Ukrajiny, Mateusz Baron z Poľska, Tarmo Mitt z Estónska, z domácich pretekárov sa predstaví Branislav Golier, ktorý je šesťnásobným majstrom Slovenska. Záznam z tohto podujatia sa chystá odvysielať aj stanica Eurosport.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM