Ondrej Petričko Rôzne

Vykurovacia sezóna v Michalovciach je zahájená: Teplo do domácností už prúdi

V michalovských obydliach sa už vykuruje. Sezóna začala v podobnom termíne ako po minulé roky. Prerušiť by ju mohlo ešte babie leto.

Ilustračný obrázok k článku Vykurovacia sezóna v Michalovciach je zahájená: Teplo do domácností už prúdi
Zdroj: Webnoviny.sk

Ako nás informoval Marek Metod zo spoločnosti Domspráv Michalovce, ktorá zabezpečuje dodávku tepla a teplej úžitkovej vody do domácnosti, vykurovanie sa už začalo. Teplo začalo prúdiť do domácností zhruba v rovnakom termíne ako po minulé roky.

Dva dni po sebe musí byť pod 13°C

Vykurovacie obdobie trvá od 1. septembra až do 31. mája nasledujúceho roka, ak sa dodávateľ a priamy odberateľ nedohodnú inak. Samotné vykurovanie sa riadi podmienkami v zmysle vyhlášky Slovenskej republiky o určenom čase a určenej kvalite dodávky tepla pre spotrebiteľa.

„S dodávkou tepla na vykurovanie začne dodávateľ tepla, ak vonkajšia priemerná denná teplota vzduchu vo vykurovacom období klesne počas dvoch za sebou nasledujúcich dní pod 13°C a podľa predpovede vývoja počasia nemožno očakávať zvýšenie vonkajšej priemernej dennej teploty v nasledujúcom dni nad túto hodnotu,“ vysvetlil pre Michalovce24 Marek Metod.

„Vonkajšia priemerná denná teplota je štvrtina súčtu vonkajších teplôt meraných o 7.00 hod., o 14.00 hod. a o 21.00 hod. v tieni, s vylúčením vplyvu sálania okolitých stien, pričom teplota nameraná o 21.00 hod. sa započítava dvakrát,“ vysvetlil výpočet hodnôt.

Vykurovanie môžu aj prerušiť

Samozrejme, počas vykurovacieho obdobia môže dôjsť aj k prerušeniu vykurovania práve vtedy, ak uvedené podmienky nie sú splnené. Stáva sa to najmä počas babieho leta, kedy denné teploty vystupujú na príjemné hodnoty.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM