Veronika Ondo-Cholewová Správy Rôzne

Vzácnosti na Zemplínskej šírave a Senianskych rybníkoch, ktoré máme na vode

Vedeli ste, že sa uskutočnilo aj sčítanie vodného vtáctva? Sčítavali sa nielen naši obyvatelia, ale aj tí zvierací - konkrétne vtáci.

Ilustračný obrázok k článku Vzácnosti na Zemplínskej šírave a Senianskych rybníkoch, ktoré máme na vode
Foto: Veronika Ondo-Cholewová / Zdroj: Dnes24.sk

Správa CHKO Vihorlat informovala na svojej webovej stránke, že v polovici januára sa uskutočnilo sčítanie vodného vtáctva, ktoré prebehlo v nie veľmi typickom januárovom počasí. Vodné plochy a toky ostali nezamrznuté.

Šírava a Senné

Ako ďalej zverejnili, vtáky boli rozptýlené po celom území, nie ako po minulé roky, keď boli sústredené na nezamrznutých lokalitách, čo zjednodušovalo sčítavanie.

Najväčší počet bol na Zemplínskej šírave, menej na Senianskych rybníkoch a okolí a sčasti na vodných tokoch.

Početne boli najviac zastúpené husi divé a bieločelé (Anser anser, Anser albifrons) a kačice divé (Anas platyrhynchos). Medzi nimi boli pozorované aj vzácnejšie druhy ako bernikla bielolíca (Branta leucopsis), bernikla červenokrká (Branta ruficollis), kačica chrapka (Anas crecca), chochlačka sivá (Aythya ferina),chochlačka vrkočatá (Aythya fuligula), chochlačka morská (Aythya marila), potápač veľký (Mergus merganser) potápač malý (Mergellus albellus), hlaholka severská (Bucephala clangula), ľadovka dlhochvostá (Clangula hyemalis).

Na našich vodách

Z potápok boli pozorované potápka chochlatá (Podiceps cristatus) a potápka červenokrká (Podiceps grisegena), z dravcov orliak morský (Haliaeetus albicilla). Z volaviek beluša veľká (Ardea cinerea) a volavka popolavá (Ardea cinerea).

CHKO Vihorlat dúfa, že tak ako to vyzeralo na našich vodách v januári 2021, tak to bude vyzerať aj v nasledujúcich rokoch.

Foto: archív

Prečítajte si tiež

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM