Eva Mikulová Samospráva

Z posledného miesta na tretie - Košický kraj je skokanom v rebríčku transparentnosti

Z posledného miesta v roku 2017 sa Košický samosprávny kraj posunul na tretie, čo je najväčší posun spomedzi všetkých samosprávnych krajov na Slovensku.

Ilustračný obrázok k článku Z posledného miesta na tretie - Košický kraj je skokanom v rebríčku transparentnosti
Foto: Eva Mikulová

V rebríčku, ktorý zostavila nezávislá mimovládna organizácia Transparency International Slovensko, dosiahol Košický samosprávny kraj 66 percent.

Otvorená samospráva

„Aktuálne hodnotenie transparentnosti je pre nás veľkým zadosťučinením. Mnohé zmeny sa nezavádzali najľahšie, keď som nastúpil do funkcie, boli sme na poslednom mieste. Po vyše dvoch rokoch môžeme pochváliť otvorenou samosprávou a transparentným prístupom k informáciám. Zvyšovanie transparentnosti smerom k občanom pre nás týmto rebríčkom nekončí, na pozitívnych zmenách budeme pracovať aj ďalej,“ povedal predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka.

Trnka po nástupe na Úrad KSK nechal vypracovať hĺbkový Protikorupčný audit, ktorý nastavil košickej župe zrkadlo. Aj na základe jeho záverov a odporúčaní postupne začal kraj prijímať protikorupčné opatrenia.

„Ako prvý kraj sna Slovensku sme prijali napríklad pravidlá organizovania referenda, ktoré je základným nástrojom priamej demokracie. Prijaté boli aj etické kódy volených predstaviteľov, či zamestnancov župných organizácií, ktoré upravujú konflikt záujmov či prijímanie darov a bránia zneužívať výhody plynúce z postavenia alebo funkcie,“ uviedol Trnka.

V rámci prijímaných protikorupčných opatrení Košického kraja boli upravené Zásady udeľovania verejných ocenení a upravený bol aj rokovací poriadok, podľa ktorého sú komisie zastupiteľstva verejné.

Najlepšie hodnotenie v rámci rebríčka Otvorená samospráva mal kraj v sociálnej oblasti, kde dosiahol sto percent. Osemdesiat percent dosiahla župa v oblastiach – prístup k informáciám a financie a verejné obstarávanie.

Košický samosprávny kraj plánuje prijímať ďalšie protikorupčné opatrenia. V prípade, ak krajskí poslanci schvália zmenu, platiť by mali nové pravidlá poskytovania dotácií.

Župa pracuje aj na zavedení participatívneho rozpočtu, či možnosti verejnosti vystúpiť na rokovaniach zastupiteľstva.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM