Rôzne

Zábery ako z akčného trháku: Takto to vyzerá na vojenskom cvičení Ground Pepper 2014!

Práve prebiehajúce medzinárodné vojenské cvičenie Ground Pepper 2014 je už tretím neplánovaným cvičením v tomto roku, dejiskom sa stali výcvikové priestory Lešť a Kamenica nad Cirochou. Ministerstvo obrany zverejnilo akčné zábery z tohto cvičenia.

Ilustračný obrázok k článku Zábery ako z akčného trháku: Takto to vyzerá na vojenskom cvičení Ground Pepper 2014!
Zdroj: YouTube.com

Cvičenie Ground Pepper 2014 potrvá do 22. októbra. Slovenskí, českí, poľskí, maďarskí a americkí vojaci tu precvičujú plnenie úloh podľa článku 5 Washingtonskej zmluvy, ktorý hovorí o kolektívnej ochrane členských krajín NATO.

Iniciátorom medzinárodného cvičenia bol minister obrany SR Martin Glváč. „Neplánované cvičenia v rozsahu, akom ich realizujeme v tomto roku, sú v našich ozbrojených silách novinkou. Považujeme to totiž za najlepší spôsob, ako odhaliť nedostatky a zároveň sa zlepšovať. Je to aj dôkaz toho, že vieme promptne reagovať na zmeny v bezpečnostnom prostredí a plníme náš záväzok, ktorý sme deklarovali, že naši vojaci budú viac cvičiť,“ povedal minister obrany. Po viac ako ôsmich rokoch sa tak z jeho iniciatívy mení prístup k výcviku. Od prechodu na profesionálnu armádu sa konali len plánované cvičenia. 

Podľa 2. zástupcu náčelníka generálneho štábu generálmajora Pavla Macka sa neplánovanými cvičeniami najlepšie preveruje „ad hoc“ spôsobom efektívnosť predchádzajúcich výcvikov. „Vojaci nemajú dopredu nič avizované. Musia kreatívne a flexibilne reagovať na vzniknutú situáciu v momente keď sa to deje, čo preverí ich pripravenosť. Ozbrojené sily sa tak preveria zhora nadol,“ uviedol Pavel Macko. Ako dodal neohlásenými cvičeniami sa hĺbkovo preverení pripravenosť armády a sú výborným doplnkom štandardných vojenských cvičení. Ozbrojené sily tak získavajú poznatky na zlepšenie a môžu v prípade potreby lepšie reagovať na meniacu sa situáciu. 

Pozrite si ako to vyzerá na cvičení Ground Pepper 2014 na záberoch z Lešti. Cvičenie prebieha aj na území Humenského okresu vo výcvikovom priestore Kamenica nad Cirochou.

Takto to vyzerá na vojenskom cvičení Ground Pepper 2014
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM