Rôzne

Zábery, ktoré by bola škoda nevidieť: Zaspomínajte si na michalovský pivovar, FOTO

Zaspomínajte si s nami na časy dávno minulé a pozrite, ako to vyzeralo za čias najznámejšieho pivovaru v Michalovciach. Prinášame vám zábery, ktoré by bolo škoda si nechať ujsť.

Ilustračný obrázok k článku Zábery, ktoré by bola škoda nevidieť: Zaspomínajte si na michalovský pivovar, FOTO
Zdroj: fb/Zemplínska šírava

Nedávno sme vám priniesli fotografické spomienky miest v Michalovciach, ktoré by ste pred pár rokmi nespoznali . Spomienky nejedného Michalovčana sa upriamili práve na miesto bývalého pivovaru.

Keď gróf Sztáray prevádzkoval pivovar

Dnes zájdeme do histórie, keď v roku 1867 gróf Anton Sztáray prevádzkoval v Michalovciach pivovar. Patril medzi najstaršie pivovary na Slovensku. Počas svojej existencie vyrábal viacero značiek piva: Antal (meno dostalo podľa zakladateľa pivovaru), Šíravar a Starý prameň. História varenia piva v metropole Zemplína siaha až do 18. storočia. Bohužiaľ, skončila v roku 1999, keď svoje brány zavrel pivovar pod názvom Starý prameň. Názvov, ktorých vystriedal, však bolo viacero. Známy bol pod menom Šíravar či Východoslovenský pivovar. Okrem klasiky varil aj špeciály: Salónný brezniak (13°), Vihorlat (15°) či Karneval (20°).

Čo stojí na jeho pôvodnom mieste?

Michalovský pivovar sa v roku 1999 dostal do konkurzu. Kúpila ho košická akciová spoločnosť. Pivovar nebol konkurencieschopný ani na domácom trhu a hoci sa noví majitelia snažili o jeho reprofiláciu, zahraniční investori o investíciu prejavili iba minimálny záujem. Spoločnosť sa preto rozhodla v roku 2002 budovy vo vyše trojhektárovom areáli zlikvidovať. Búracie práce boli tak definitívnou bodkou za takmer 140-ročnou existenciou michalovského pivovaru. Z pôvodných stavieb tu zostala iba dvojposchodová budova v blízkosti cesty, v ktorej je zdravotné stredisko. Na prázdnej ploche bývalého michalovského pivovaru vyrástlo moderné nákupné centrum.

Ak máte aj vy fotografie Michaloviec, s ktorými by ste sa chceli podeliť a viažu sa s krásnymi udalosťami či spomienkami neváhajte nás kontaktovať. Svoje príbehy, fotografie, či spomienky nám môžete poslať na mailovú adresu: michalovce@global24.sk

Môže vás zaujímať:

Ako naše mesto mení tvár: 5 miest v Michalovciach, ktoré by ste pred pár rokmi nespoznali, FOTO

Archeológovia sa naplno činia v historickom jadre mesta: Dokážu prítomnosť vodnej priekopy?!

Michalovčania dobyli hrad, pokorili prírodu a ovládli pivovar

Historické zábery pivovaru v Michalovciach
6
Galéria
Zdroj: fb/Zemplínska šírava
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM