Rôzne

Základná škola P. Horova v Michalovciach: Buduje už druhú Triedu budúcnosti

Zaujímavé informácie zo Základnej školy P. Horova v Michalovciach. Buduje v poradí už druhú Triedu budúcnosti. O čo ide?

Ilustračný obrázok k článku Základná škola P. Horova v Michalovciach: Buduje už druhú Triedu budúcnosti
3
Galéria
Zdroj: ZŠ P. Horova v Michalovciach

V roku 2018 sa Základnej škole P. Horova Michalovce podarilo vybudovať prvú slovenskú Triedu budúcnosti. Koncept vznikol ako výsledok celoeurópskeho výskumného projektu ITEC.

„Nebol verejný a „Osmička“ bola do projektu pozvaná priamo Ministerstvom školstva SR ako jedna z najinovatív­nejších škôl. Hlavným cieľom projektu bolo hľadať a overovať najmodernejšie spôsoby vyučovania. Súčasťou bolo aj vybudovanie ukážkového priestoru FutureLab v Bruseli. V súčasnosti podľa tohto konceptu vznikajú podobné triedy po celej EÚ, iba na Slovensku projekt upadol do zabudnutia,“ uviedol Ján Palkoci, zástupca riaditeľa spomínanej michalovskej školy.

Svojpomocne

Ten zároveň dodal, že rozhodli sa preto vybudovať takúto triedu svojpomocne. Do celého procesu intenzívne zapojili žiakov. Na hodinách informatiky pod vedením zástupcu riaditeľa školy J. Palkociho vznikli najskôr 3D návrhy. Po prezentácii a výbere výsledného návrhu začali diskutovať, hľadať a vyberať materiály, nábytok, vybavenie.

„Následne nastala najťažšia fáza – zabezpečenie finančných zdrojov. Napísali sme niekoľko projektov, oslovili veľké firmy, nadácie, technologické spoločnosti. Celková cena jednej triedy vrátane vybavenie je približne 20 000 eur. Najviac prispeli veľké technologické spoločnosti, zbierku robili aj žiaci, prispeli rodičia či menšie michalovské firmy,“ informoval Palkoci.

V máji 2018 po vykonaní stavebných úprav a dodávke technológií začali v triede pokusné vyučovanie. Od septembra 2018 už vyučujú v triede naplno. Ide o klasickú triedu, kde sa vyučujú všetky predmety. Trieda je rozdelená na niekoľko zón. Podľa Palkociho umožňuje úplne inú kvalitu vyučovania žiakom aj učiteľom.

Technologické vybavenie

„Z technologického vybavenia môžeme spomenúť výkonný počítač, interaktívnu tabuľu, veľkú 65 palcovú 4K TV, wifi v triede, tablet pre učiteľa, ktorý zrkadlí svoju obrazovku na TV. Pre žiakov 2v1 zariadenia, virtuálna realita, kvalitné ozvučenia či bezdrôtové nabíjanie mobilov. Všetko je napojené na cloudové online služby. Trieda obsahuje aj akustické prvky znižujúce hluk. Žiaci majú k dispozícii aj fotoaparáty, videokameru, osvetlenie či pozadie v kreatívnej zóne. Cez prestávky, ale aj počas hodín využívajú relax zónu,“ prezradil ďalej.

Základná škola P. Horova prezradila, že v súčasnosti buduje už druhú takúto triedu. Jej zámerom je vybudovať minimálne tri triedy, aby sa každý žiak vzdelával aspoň jeden školský rok v Triede budúcnosti.

Pozrite si vo fotogalérii spomínanú prvú Triedu budúcnosti.

Sledujte nás aj na našom Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Michaloviec a okolia

Zaujímavé zábery z michalovskej školy: Má Triedu budúcnosti!
3
Galéria
Zdroj: ZŠ P. Horova v Michalovciach
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM