Rôzne

Zaujímavosť v Michalovciach: Návštevníkom múzea sa budú prihovárať hovoriace hlavy

Hovoriace hlavy ako sprievodcovia expozíciami sú jedným z interaktívnych prvkov, ktoré čakajú na návštevníkov novootváraného Zemplínskeho múzea v Michalovciach (ZMM).

Ilustračný obrázok k článku Zaujímavosť v Michalovciach: Návštevníkom múzea sa budú prihovárať hovoriace hlavy
Zdroj: TASR

Verejnosti sa prvýkrát prihovoria počas slávnostného otvorenia v sobotu 21. septembra. Noviniek, nachádzajúcich sa v priestoroch centrálneho kaštieľa rodiny Sztárayovcov, je však viac. Informovala o tom historička múzea Stanislava Rovňáková.

Zmeny v expozíciách

Štyri roky trvajúca rekonštrukcia ZMM priniesla okrem rozsiahlej obnovy priestorov centrálneho kaštieľa aj zmeny v expozíciách. „Dá sa povedať, že všetky sú novinkou,“ uviedla Rovňáková s tým, že historická aj umelecko-historická expozícia priblíži návštevníkom exponáty prostredníctvom galerijného spôsobu vystavovania. Umiestnenie jednotlivých exponátov na pódium má podľa jej slov priniesť iný pohľad na vystavované predmety.

Absolútnou novinkou je aj niekoľko interaktívnych prvkov, ktoré zaradia ZMM medzi najmodernejšie inštitúcie svojho druhu na Slovensku. Vďaka dotácii 228 000 eur, ktorými na realizáciu expozícií prispel zriaďovateľ múzea, Košický samosprávny kraj (KSK), budú môcť návštevníci okrem hovoriacich hláv nájsť v historickej časti aj interaktívne obrazovky a hovoriace figuríny. Sú oblečené v kostýmoch z 18. storočia a prezentujú udalosť, ktorá sa podľa Rovňákovej slov udiala v rodine Sztárayovcov pri jednom slávnostnom obede.

Novou je tiež expozícia sakrálneho umenia predstavujúca západný i východný kresťanský obrad. Východný reprezentuje zreštaurovaný, neúplný, neskoro rokokový ikonostas z prelomu 18. a 19. storočia. „Západný rítus bude predstavovať jeden z našich najvzácnejších exponátov v múzeu vôbec, a to je gotická pieta zo Strážskeho. Je to madona z lipového dreva datovaná do 15. storočia,“ doplnila Rovňáková.

Aj umelecko-historická expozícia venovaná Jozefovi Teodorovi Moussonovi sa návštevníkom predstaví v novom šate. „Je rozdelená na menšiu časť, kde sa nachádza inštalácia jeho ateliéru. Sú tam inštalované predmety z jeho pozostalosti. Druhou je takzvaná obrazáreň, v ktorej je viac ako 50 olejomalieb,“ priblížila Rovňáková s tým, že ZMM vlastní najucelenejšiu zbierku diel tohto „maliara zemplínskeho slnka a ľudu“.

Program pre verejnosť

ZMM na sobotu 21. septembra v rámci slávnostného otvorenia pripravilo pre verejnosť program s názvom „Príbeh kaštieľa pokračuje“. Podľa slov riaditeľa múzea Martina Molnára má vyrozprávať históriu sztárayovského sídla od vzniku až po súčasnosť. „Tešiť sa môžu (návštevníci – pozn. red.) na divadelné aj tanečné predstavenia. Osviežením bude vystúpenie "Mladí pre múzeum“, kde sa predstavia hudobné a tanečné telesá z Michaloviec a okolia," priblížil ďalej sobotný program s tým, že na najmenších návštevníkov čaká detské divadlo a tvorivé dielne.

Ako informoval predseda Košického samosprávneho kraja (KSK) Rastislav Trnka, slávnostným otvorením sa renovácia ZMM nekončí. „V najbližších mesiacoch by sa mali začať práce na rekonštrukcii zimnej záhrady, kde bude opravená strecha, krov, fasáda, okná aj interiér. Opravou prejde v najbližšom čase aj objekt koniarne, historická záhrada, ktorej súčasťou je rotunda a takzvaný starý kaštieľ. Tieto práce sú najväčšími v novodobej histórii michalovského kaštieľa,“ uviedol s tým, že na ne už KSK vyčlenil ďalších približne 770 000 eur.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM