Veronika Ondo-Cholewová Rôzne

Zaujímavý plán s legendárnou stavbou na Šírave: Toto mnohých iste poteší!

Mnohým návštevníkom Šíravy neunikne pohľad na kedysi krásnu vežu pri brehu zemplínskeho mora. Na svete je však ohľadom tejto zdevastovanej stavby zaujímavý plán.

Ilustračný obrázok k článku Zaujímavý plán s legendárnou stavbou na Šírave: Toto mnohých iste poteší!
3
Galéria
Foto: Veronika Ondo-Cholewová / Zdroj: Dnes24.sk

Nejeden rekreant si zašomre pri pohľade na kedysi krásnu vežu, ktorá sa nachádza pri šíravskom pobreží. Tá je v súčasnosti totiž v zdevastovanom stave. Ide o vyhliadkovú vežu v rekreačnom stredisku Zemplínska šírava Hôrka. Zistili sme však, že sú s ňou zaujímavé plány.

V pláne je obnova

Patrik Cimprich, referent pre cestovný ruch Obce Vinné, pre náš spravodajský portál uviedol, že objekt uvedenej vyhliadkovej veže sa nachádza na pozemku Slovenského vodohospodárskeho podniku, š.p. „Vyhliadková veža na Lúči však de iure neexistuje,“ doplnil P. Cimprich.

Ako však ďalej dodal, obec Vinné, v ktorej správe je rekreačné stredisko Zemplínska šírava Hôrka, plánuje popri rekonštrukcii pláží na Lúči aj rekonštrukciu objektu vyhliadkovej veže. „S týmto objektom však budeme ďalej pracovať až po súhlase vlastníka/správcu pozemku,“ upozornil P. Cimprich.

Chcú zachovať pôvodnú architektúru

Možno vás však poteší aj ďalšia informácia, ktorú nám referent pre cestovný ruch prezradil. Podľa jeho slov by sa s prvými prácami ohľadom veže malo začať už budúci rok. „Spolu s architektom, ktorý objekt zapracuje do plánu riešeného územia, sa prizve aj statik, ktorý stavbu posúdi,“ upresnil Cimprich.

„Určite zachováme pôvodnú architektúru vyhliadkovej veže, keďže je to jeden zo symbolov tohto strediska,“ dodal. A čo územie pod vyhliadkovou vežou? To má podľa plánov prejsť menšou rekonštrukciou, najmä sadovými úpravami.

FOTO: Vyhliadková veža na Šírave? Chcú ju zrekonštruovať!
3
Galéria
Foto: Veronika Ondo-Cholewová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM