Rôzne

Zemplínske Hámre alias Nesvadbovo: Jeden z hlavných hrdinov už našiel svoju vyvolenú

Areál s vyhrievanými bazénmi a saunou, športoviská, parky s fontánami, vynovené chodníky a cesty. Nechýba moderná škola či cyklotrasy križujúce blízke pohorie. Obec Zemplínske Hámre sa však napriek svojej atraktivite borí s vážnym problémom. Postupne sa vyľudňuje...

Ilustračný obrázok k článku Zemplínske Hámre alias Nesvadbovo: Jeden z hlavných hrdinov už našiel svoju vyvolenú
Zdroj: TASR

V Zemplínskych Hámroch dnes žije viac ako 1200 ľudí, čo nie je až také malé číslo. Problémom je však stále klesajúci prirodzený prírastok miestneho obyvateľstva. Nezadaní pribúdajú a novorodencov je tu čoraz menej.

„Naša obec prekvitala azda najviac v polovici 60. rokov minulého storočia. Miestnu základnú školu vtedy navštevovalo okolo 350 žiakov. Po zmene režimu sa ale začala obec postupne vyľudňovať,“ poznamenáva starosta Z. Hámrov Jozef Gajdoš.

Finančné príspevky

Prvý muž miestnej samosprávy je generálom vo výslužbe s dlhoročnou praxou v armáde. Svoj boj za omladenie obce odštartoval pred 14 rokmi po nástupe na post starostu. „Začali sme ako prví na Slovensku vyplácať rodičkám finančný príspevok pri narodení každého dieťaťa vo výške 5000 korún,“ vysvetľuje s tým, že oveľa zaujímavejšia odmena čaká na mladomanželov, v prípade, ak sa ich prvý potomok narodí do 12 mesiacov od ich sobáša. „Ide konkrétne o 1000 eur,“ hovorí starosta.

Zoznamovací večierok

Motivačné príspevky však spásu dedine zatiaľ nepriniesli. Naďalej sa tu rodí málo detí a desiatkam miestnych sa pred oltár aj napriek pokročilému veku stále nechce. Nepomohol ani zoznamovací večierok, ktorý zorganizovala pred časom samospráva v kultúrnom dome pre „neovrabčených“ Hámorčanov a ďalších adeptov na sobáš z okolitých obcí.

Obec sa najnovšie snaží mladých pritiahnuť aj ďalším tromfom. Postavili novú bytovku s nájomnými bytmi, ktorú chcú skolaudovať v septembri. Ak sa projekt osvedčí, postaviť by mohli ďalšiu…

Zaujal českých filmárov

Aktivity starostu zaujali českých filmárov, ktorí o Zemplínskych Hámroch natočili úsmevný dokument s príznačným názvom Nesvadbovo.

Od natočenia dokumentu, ktorý zachytil život starých mládencov a dievok z obce Zemplínske Hámre, už ubehli štyri roky. Ich samota zrejme nebude až taká definitívna, ako to načrtol spomínaný príbeh. Dôkazom toho je blížiaci sa sobáš jedného z hlavných protagonistov filmu, Jozefa Barnu, ktorý po dlhých rokoch hľadania napokon našiel svoju vyvolenú.

Spoločné áno si plánujú povedať v máji tohto roka. „Bude to veľká sláva. Chceme k nám pozvať aj režisérku filmu. Ktovie, možno sa dočkáme jeho pokračovania,“ dodáva starosta.

Nesvadbovo trailer
1
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM