Správy

Zemplínske múzeum odhalilo poklady z depozitára: Je medzi nimi aj michalovský poklad

Múzeum v Michalovciach otvorilo novú expozíciu. Na návštevníkov sa ale musí počkať.

Ilustračný obrázok k článku Zemplínske múzeum odhalilo poklady z depozitára: Je medzi nimi aj michalovský poklad
Zdroj: Zemplínske múzeum Michalovce

Zemplínske múzeum (ZM) v Michalovciach minulý týždeň otvorilo novú expozíciu Klenotnica. Medzi „pokladmi“, ktoré sú jej súčasťou a boli až dosiaľ ukryté v depozitároch, je i nález strieborných mincí z 15. a 16. storočia.

Verejnosti je známy ako „michalovský poklad“. Ako povedala riaditeľka múzea Stanislava Rovňáková, prezentované artefakty nie sú cenné len z finančného hľadiska. „Za každým z vystavených predmetov je príbeh,“ vysvetlila.

„Chronologicky Klenotnica nadväzuje na minulosť v tom, že kedysi vzdelanci z radov aristokracie vo svojich kaštieľoch zbierali a vytvárali takzvané zbierky starožitností. Obsahovali väčšinou archeologické nálezy z vlastných výskumov, alebo predmety, ktoré boli pre danú dobu významné či výnimočné. Naša Klenotnica na to nadväzuje,“ ozrejmila myšlienku vzniku Klenotnice Rovňáková. Jedným z jej hlavných zámerov je vystavenie práve „michalovského pokladu“ nájdeného pri rekonštrukcii michalovského námestia.

Vzácne a hodnotné predmety

Ďalšími „skvostami“ zaradenými do Klenotnice ZM sú napríklad zlaté prívesky z Veľkých Raškoviec datované do 4. tisícročia pred naším letopočtom, sakrálne predmety, ktorých donormi bola grófska rodina Sztárayovcov, barokové rúcho zo Starého, ktoré táto rodina dostala od Márie Terézie, ale i predmety s oveľa kratšou históriou.

„Špecifikom je napríklad kalich, dva kríže a paténa, ktoré daroval pápež Ján Pavol II. vladykovi Milanovi Chauturovi, keď bol začiatkom 90. rokov v Košiciach,“ doplnila Rovňáková. Medzi vystavenými artefaktmi sú i také, ktoré si múzeum na tento účel zapožičalo. Ako dodala, priestory klenotnice sú, vzhľadom na hodnotu predmetov, zabezpečené vyšším stupňom ochrany než ostatné múzejné expozície.

Pozrite si ju online

Slávnostné otvorenie a požehnanie expozície sa uskutočnilo 13. novembra za účasti podpredsedu Košického samosprávneho kraja (KSK) Daniela Rusnáka, preosvieteného vladyku Cyrila Vasiľa apoštolského administrátora – sede plena a osobného tajomníka Martina Mráza. Klenotnica, ktorej realizácia stála takmer 20-tisíc eur a spolufinancoval ju Fond na podporu umenia a Košický samosprávny kraj.

Výstavu Klenotnica múzeum predstavilo aj v rámci Noci múzeí a galérií 14. novembra, ktorá sa tento rok odohrávala v online priestore. Na svojej stránke na Facebooku múzeum odvysielalo jej komentovanú prehliadku. Video je pre záujemcov na sociálnej sieti naďalej k dispozícii.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM