Kultúra

Zemplínske múzeum prináša do mesta zaujímavú výstavu: O hline a z hliny...

Hrnčiarske remeslo na Zemplíne oslavuje 600 rokov písanej histórie. Pozrite, čo v tejto súvislosti pripravilo Zemplínske múzeum v Michalovciach.

Ilustračný obrázok k článku Zemplínske múzeum prináša do mesta zaujímavú výstavu: O hline a z hliny...
Zdroj: TASR

Zemplínske múzeum (ZM) v Michalovciach pripravilo v rámci 30. ročníka silvestrovskej vernisáže v galerijných priestoroch Zemplínskeho osvetového strediska v Michalovciach výstavu O hline a z hliny. Hrnčiarske remeslo totiž na Zemplíne oslavuje 600 rokov písanej histórie. Výstava predstaví hlinu ako materiál pre hrnčiarsku výrobu, ale aj ako námet pre tvorbu iných výtvarných umelcov. Informuje o tom ZM v Michalovciach.

Ústredným motívom výstavy je nová akvizícia múzea získaná vďaka finančnej podpore Fondu na podporu umenia. Ide o pozostalosť hrnčiara Jána Kiseloviča, dosiaľ málo známej osobnosti poslednej fázy tohto remesla v Pozdišovciach. „Z hliny sformované výrobky, ale i živú prácu ilustrujú nádoby, nástroje a dokumenty z jeho dielne. Ján Kiselovič pôsobil v hrnčiarskom družstve a podniku, neskôr ako samostatný výrobca v spolupráci s Ústredím ľudovej umeleckej výroby,“ priblížil jeden z kurátorov výstavy Jozef Hrabovský. Podľa jeho slov obnovil Kiselovič tiež starý spôsob výpalu keramiky v ohni, ktorý jej dodáva špecifickú farebnosť. „Posledná výstava tohto roku je právom venovaná aj výrobkom tohto hrnčiara,“ dodal.

„O hline, o hrnčiarskom remesle, ale najmä o tom, ako ho vnímajú umelci, nám ‚porozprávajú‘ obrazy inšpirované samotnými výrobkami, aj pre nás asi neznámymi pracovnými postupmi,“ priblížila kurátorka Dana Barnová. Hrnčiarstvo a jeho výrobky sa podľa jej slov objavujú v tvorbe maliarov i maľujúcich hrnčiarov. „Každý z nich zobrazil svoje dotyky s hrnčiarstvom zo svojho pohľadu a svojím vlastným štýlom,“ vysvetlila. Ambíciou pracovníkov ZM bolo a je podľa kurátorov výstavy neustále ponúkať kultúrnej verejnosti to najlepšie z oblasti výtvarného umenia. „Pri remesle, umení a s umením sa máme možnosť rozlúčiť so starým rokom a privítať ten nový,“ dodali.

Vernisáž výstavy O hline a z hliny sa uskutoční v sobotu (31. 12.) o 10.00 h vo výstavných priestoroch Zemplínskeho osvetového strediska v Michalovciach. Potrvá do 27. januára 2017.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM