Veronika Ondo-Cholewová Rôzne

Zemplínske múzeum v Michalovciach má novinku: Do svojej zbierky získalo takúto vzácnosť

Múzeum v Michalovciach je z dôvodu rozsiahlej rekonštrukcie pre verejnosť zatvorené, avšak nie je nečinné. Poradilo sa mu získať hodnotný kúsok.

Ilustračný obrázok k článku Zemplínske múzeum v Michalovciach má novinku: Do svojej zbierky získalo takúto vzácnosť
2
Galéria
Foto: Veronika Ondo-Cholewová / Zdroj: Dnes24.sk

Zemplínskemu múzeu v Michalovciach sa vďaka príspevku zriaďovateľa – Košického samosprávneho kraja – podarilo rozšíriť zbierku diel Teodora Jozefa Moussona o obraz Slnečné odpoludnie. Vzácna maľba tak obohatí najväčšiu Moussonovu zbierku na Slovensku, ktorú v metropole Zemplína majú.

Moussonove deti

Zemplínske múzeum v Michalovciach vlastní a spravuje najucelenejší súbor diel T. J. Moussona na Slovensku. Ako z múzea informovali, zbierku rozšírili o obraz Slnečné odpoludnie.

Ide o reprezentatívny doklad časti tvorby umelca, ovplyvnenej plenérovým pobytom v maliarskej kolónii v Nagybányi v roku 1911, aj vďaka ktorému sa Moussonova paleta obohacuje o svietivé farebné akordy.

„Zachytáva atmosféru slnečného letného popoludnia, prezentovanú krajinou s figurálnou stafážou. Na obraze sú zachytené autorove deti – dvojičky Edita s Juditou a syn Viliam,“ zverejnilo múzeum.

Netypická veľkosť

Spomínaná olejomaľba na plátne s rozmermi 81 × 101 cm, signovaná a datovaná vľavo dole poločitateľne „Mousson 930 (36?)“, je zarámovaná v širokom holandskom čiernom ráme so zlatou lištou z 30. rokov 20. storočia.„Di­elo s rámom tak dosahuje úctyhodnú veľkosť 116×136 cm, v Moussonovej tvorbe tak netypickú,“ uviedli z múzea.

Uvedená akvizícia obohatí na Slovensku najpočetnejší súbor diel tohto autora, ktorému sa v posledných rokoch dostáva náležitej pozornosti a uznania.„Obraz sa po realizácii novej stálej expozície venovanej životu a tvorbe tohto umelca iste stane jedným z dominantných diel,“ uviedli zo Zemplínskeho múzea v Michalovciach a dodali, že dielo je dočasne uložené v centrálnom depozitári múzea.

Obraz T. J. Moussona, ktorý obohatil zbierku v michalovskom múzeu, si môžete pozrieť v našej fotogalérii.

Sledujte nás aj na našom Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Michaloviec a okolia

Zemplínskemu múzeu v Michalovciach sa podarilo rozšíriť zbierku diel Moussona
2
Galéria
Zdroj: Zemplíske múzeum v Mi
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM