Veronika Ondo-Cholewová Samospráva

Zemplínske múzeum v Michalovciach oslavuje 60. výročie: Toto navrhlo naše mesto!

Je tu už 60 rokov. Zemplínske múzeum v Michalovciach tento rok oslavuje krásne okrúhle výročie. Čo navrhlo naše mesto pri tejto príležitosti?

Ilustračný obrázok k článku Zemplínske múzeum v Michalovciach oslavuje 60. výročie: Toto navrhlo naše mesto!
Foto: Veronika Ondo-Cholewová / Zdroj: Dnes24.sk

Zemplínske múzeum v Michalovciach oslavuje tento rok 60. výročie vzniku a svojej činnosti. Presne toľko rokov sa táto známa inštitúcia podieľa na mapovaní a uchovávaní hmotného aj nehmotného dedičstva obyvateľstva regiónu Zemplína.

Pri príležitosti spomínaného okrúhleho výročia navrhlo Mesto Michalovce udeliť tomuto múzeu Cenu Košického samosprávneho kra­ja.

Najstaršie na Zemplíne

Spomínané múzeum je najstarším na území Zemplína. Jeho expozície sú umiestnené v priestoroch barokovo-klasicistického kaštieľa. Múzeum sa od svojho vzniku (r. 1957) zameriava na výskum a dokumentáciu prírody, histórie, kultúry a umenia regiónu. Špecializuje sa na oblasť zoológie stavovcov, pravekých dejín, cirkevnej histórie, agrárnej etnografie, výtvarného umenia a umeleckých remesiel 19. – 21. storočia.

Počas dlhej doby sa v štruktúrach múzea vystriedalo množstvo pracovníkov, ktorí svojou odbornou znalosťou a zanietením pre svoje povolanie zachovali doklady kultúrneho a prírodného bohatstva pre potešenie i vedomosť budúcich generácií.

„Udelenie ocenenia Košickým samosprávnym krajom pri príležitosti 60. výročia existencie Zemplínskeho múzea v Michalovciach, bude silnou motiváciou k pokračovaniu v úsilí ostať dôležitou inštitúciou podnecujúcou lásku a hrdosť najmä tunajších obyvateľov k ich domovskému regiónu, či podnecujúcu rozvoj a budovanie regionálnej identity,“ uviedlo mesto Michalovce.

Zemplínske múzeum okrem iného ponúka počas roka návštevníkom aj viacero stálych každoročne sa opakujúcich podujatí. Zapája sa do celoslovenského podujatia Noc múzeí a galérií, počas letných prázdnin organizuje Denný detský letný tábor. S občianskym združením Priatelia múzy láka najmenších návštevníkov na podujatia Cesta rozprávkou a Zemplínsky festival duchov a strašidiel.

Záver roka doznieva počas folklórneho Kračunu v duchu vianočných tradícií a so svojimi priaznivcami sa tradične lúči Silvestrovskou vernisážou. Okrem toho vydáva publikácie a je súčasťou aj odborných prednášok, či seminárov, na ktoré pozýva i verejnosť.

Má sa čím pýšiť

Pýchou jeho archeologického zbierkového fondu je okrem zlatých záveskov z Veľkých Raškoviec a Tibavy aj amfora z doby bronzovej s najstarším vyobrazením dvojkolesového voza so záprahom v strednej Európe. Historická expozícia dokumentuje bytovú kultúru šľachty a meštianstva koncom 19. a prvej polovice 20. storočia. Skvostom národopisnej expozície sú najmä výrobky hrnčiarov z Pozdišoviec so stáročnou tradíciou, či súbor pastierskeho umenia z dreva a rohoviny z južného Zemplína.

V oblasti umeleckej histórie múzeum vlastní a prezentuje na Slovensku najucelenejší súbor diel Teodora Jozefa Moussona (1887 – 1946), známeho aj ako maliara Zemplína. Stála prírodovedná expozícia je inštalovaná v priestoroch bývalej kaštieľskej koniarne a prezentuje 234 druhov vtákov a 49 cicavcov, ktoré sú zoskupené podľa biotopov.

Foto: ilustračné

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Michaloviec a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM