Veronika Ondo-Cholewová Samospráva Samospráva

Zemplínske múzeum vynovia takmer za 2 millióny eur: Rekonštrukcia je jednou z najväčších v histórii

Zrejme až do budúceho leta bude pre verejnosť uzavreté Zemplínske múzeum v Michalovciach. S miliónovou obnovou dostane nový šat budova i expozície. Šľachtický erb už majú v rukách reštaurátori.

Ilustračný obrázok k článku Zemplínske múzeum vynovia takmer za 2 millióny eur: Rekonštrukcia je jednou z najväčších v histórii
Zdroj: TASR

Projekt rekonštrukcie Zemplínskeho múzea v Michalovciach získal finančnú podporu z Európskej únie. Cieľom stavebného projektu je obnova sídla múzea, ktorým je barokovo – klasicistický kaštieľ šľachtickej rodiny Sztárayovcov. Ide o trojkrídlovú stavbu, ktorú už nahlodal zub času. Prebiehajúca rekonštrukcia je jednou z najväčších v histórii uvedenej pamiatky. Väčšou obnovou prešla naposledy v 60. rokoch minulého storočia.

Multimediálna miestnosť

Rekonštrukcia sa dotkne hlavne centrálnej budovy a pravého krídla kaštieľa. V tejto časti prebudujú vstupné priestory, odkiaľ by malo viesť nové schodisko smerom do podkrovia. To by malo v budúcnosti slúžiť hlavne deťom a mládeži. Vznikne tu nová multimediálna miestnosť vhodná na tvorivé dielne či letné školy. Úpravou prejdú aj ďalšie priestory múzea. Jeho expozície doplnia artefakty dlho ukrývané v depozitároch. V pláne je aj nová numizmatická expozícia. Stavebné práce prispejú aj k nižšej energetickej náročnosti múzea. V kaštieli v tejto súvislosti zrekonštruujú rozvody vody, kanalizácie, plynu, elektriny a kúrenia. V pláne je aj odvlhčenie muriva a vnútorných priestorov.

„V rámci stavebných prác je zatiaľ urobená drenáž okolo kaštieľa. Vo vnútri sa už zrealizovala väčšina búracích prác, realizuje sa zároveň výmena elektroinštalácie. Staré okná za nové, ktoré sú zatiaľ vo výrobe, budeme vymieňať v priebehu októbra,“ priblížil riaditeľ ZM Maroš Demko.

Šľachtický erb omladne

Na stavbe sa podľa jeho slov momentálne pohybujú aj reštaurátori, ktorí opravujú šľachtický erb na priečelí, zábradlia a ďalšie architektonické prvky historickej budovy. Zriaďovateľom michalovského múzea je Košický samosprávny kraj. Na jeho obnovu získal finančné prostriedky z Regionálneho operačného programu (ROP) v rámci prioritnej osi 3 cielenej na posilnenie kultúrneho potenciálu regiónov. Kraj dostal z ROP nenávratný finančný príspevok aj na obnovu ďalších štyroch kultúrnych zariadení, ktoré spravuje. Ide o investície za vyše deväť miliónov eur.

Čítajte tiež:

Fotogaléria: Takto bývali naši predkovia. V Michalovciach vyrástla polozemnica!

Deti oslávili svoj deň v Zemplínskom múzeu: Nechýbali zdatní rytieri, lukostreľba či hrnčiarska dielňa FOTO

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM