Veronika Ondo-Cholewová Správy

Zemplínske múzeum získalo parádne kúsky: Umiestnia ich v najreprezentatívnejšej sieni

Zemplínskemu múzeu sa podarilo zadovážiť dva pozoruhodné predmety. Tie umiestnia v najreprezenta­tívnejšej miestnosti v rámci všetkých expozícií.

Ilustračný obrázok k článku Zemplínske múzeum získalo parádne kúsky: Umiestnia ich v najreprezentatívnejšej sieni
2
Galéria
Foto: Veronika Ondo-Cholewová / Zdroj: Dnes24.sk

Známy barokovo-klasicistický kaštieľ v Michalovciach, ktorý je sídlom Zemplínskeho múzea, v súčasnosti rekonštruujú. Obnova sa začala 21. júla 2015 a síce stále trvá, ale múzeum už pootvorilo dvierka a sprístupnilo priestory svojej prírodovednej expozície.

A ohľadom spomínaného múzea je tu nové zaujímavé info. Jeho pracovníkom sa totiž podarilo zakúpiť dva pozoruhodné kusy historického nábytku, ktoré budete môcť vidieť po otvorení vynoveného múzea. Do zbierok útvaru histórie Zemplínskeho múzea v Michalovciach sa podarilo zakúpiť historickú lavicu a klavírne krídlo.

Historická lavica

Ako z múzea uviedli, celodrevená lavica bola vyhotovená na objednávku miestnej aristokracie koncom 18., prípadne začiatkom 19. storočia a pôvodne tvorila súčasť mobiliáru kaštieľa v obci Vinné (rodové sídlo rodiny Szemere).

„Jej dĺžka je 3,5 m a je peknou ukážkou rezbárskej práce svojej doby. Zakúpenie lavice od súkromných majiteľov teší o to viac, že v múzeu doposiaľ chýbal takýto alebo podobný kus nábytku určeného na sedenie,“ prezradila vedúca odborného úseku Zemplínskeho múzea Stanislava Rovňáková.

Ako ďalej dodala, lavica zapadá do vízie interiérového vybavenia kaštieľa, ktorého primárnou úlohou je priblížiť návštevníkovi kultúru bývania a dobového vybavenia šľachtického sídla.

Klavírne krídlo

Ďalším pozoruhodným kúskom, ktoré sa podarilo múzeu zadovážiť, je klavírne krídlo, ktoré bolo vyhotovené približne na prelome 19./20. storočia. „Je jedným z výrobkov od najlepších rakúskych výrobcov klávesových hudobných nástrojov svojej doby – Pianoforten fabrikanten Schweighofer´s Söhnen. Klavír v tvare krídla disponuje mechanikou viedenskej proveniencie s rovnostrunovou sústavou,“ informovali z múzea.

Klavírne krídlo je pomerne zachovalé a je funkčné. „Aj tento exponát bol získaný od súkromného majiteľa,“ uviedlo múzeum.

Oba zbierkové predmety budú umiestnené v portrétnej sieni, najreprezenta­tívnejšej miestnosti v rámci všetkých expozícií. „Verím, že už čoskoro svojou prítomnosťou obohatia a zatraktívnia novo zrekonštruované výstavné priestory Zemplínskeho múzea v Michalovciach,“ dodala na záver vedúca odborného úseku S. Rovňáková.

Obidva spomínané kúsky si môžete pozrieť v našej priloženej fotogalérii.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Michaloviec a okolia

Hl. foto: archívne

V OBRAZOCH: V Michalovciach budeme môcť po novom obdivovať takéto krásne kúsky
2
Galéria
Zdroj: Zemplíske múzeum v Mi
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM