Tomáš Šuhajda Správy

Žiadna rozprávka, ale skutočnosť: Na Vinianskom hrade našli poklad!

Unikátny poklad medených mincí objavili náhodne archeológovia na pôde Vinianskeho hradu. Pod vyše troma metrami sutín tam odpočíval približne od polovice 19. storočia.

Ilustračný obrázok k článku Žiadna rozprávka, ale skutočnosť: Na Vinianskom hrade našli poklad!
Zdroj: TASR

„Ide konkrétne o 1909 jednograj­ciarových mincí a jednu štvorgrajciarovú, ktoré sa nachádzali v neporušenom hlinenom krčahu. Pochádzajú z rokov 1858 až 1860 a v prepočte na vtedajšiu dobu mohlo ísť o hodnotu štyroch platov sluhu či slúžky,“ informoval vedúci výskumných prác na hrade Peter Bednár z Archeologického ústavu Slovenskej akadémie vied.

Opatrenia proti hľadačom pokladov

Ako ďalej uviedol, krčah s mincami objavili archeológovia ešte v lete minulého roka, no doteraz o náleze verejnosť neinformovali. Obávali sa totiž, že by sa počas výskumu mohol stať hrad terčom nájazdov detektoristov či iných hľadačov pokladov.

Už sa preňho nevrátil

Pôvod pokladu mincí je podobne ako v prípade ďalších, ktoré sa našli v minulosti na Slovensku, zahalený rúškom tajomstva. „Zaujímavé je, že bol zakopaný do zeme zhruba 150 rokov po opustení hradu. Niekto si to tam odložil s tým, že ide o bezpečné, isté miesto v neistých časoch. Už sa však preňho nevrátil,“ poznamenal Bednár.

Historici sa chcú podľa jeho slov v súvislosti so spomínaným nálezom zamerať na štúdium regionálnych dejín.

Žiadna rozprávka, ale realita: Na Vinianskom hrade našli poklad!
4
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM