Marcel Páleš Rôzne

Zima, aká už dávno nebola: Budeme platiť viac za teplo?

Bojíte sa konečného vyúčtovania nákladov za teplo? Zdá sa vám, že kvôli predĺženiu zimného obdobia to bude o čosi viac? Nemusíte mať obavy...

Ilustračný obrázok k článku Zima, aká už dávno nebola: Budeme platiť viac za teplo?
Zdroj: TASR

Za predĺženú zimu nedoplatky?

Tohtoročný chladnejší marec či apríl nemusia spôsobiť nedoplatky za teplo, i keď do prvej polovice apríla teplomer nestúpal k hodnotám, pri ktorých by výrobcovia a dodávatelia tepla mohli prerušiť svoje dodávky. Ubezpečil o tom predseda predstavenstva Slovenského zväzu výrobcov tepla (SZVT) Miroslav Obšivaný v súvislosti. Mnohí odberatelia sa začali obávať, že počasie spôsobí nedoplatky na spotrebovanom te­ple.

Podľa Obšivaného môže dodávateľ prerušiť vykurovanie, ak vonkajšia priemerná denná teplota vzduchu vo vykurovacom období vystúpi počas dvoch za sebou nasledujúcich dní nad 13 stupňov Celzia a podľa predpovede vývoja počasia nemožno očakávať pokles vonkajšej priemernej dennej teploty v nasledujúcom dni pod túto hodnotu, čo na základe rýchleho nástupu teplého počasia možno očakávať v najbližších dňoch.

O vyúčtovaní rozhodne jeseň

Informoval, že podľa štatistík, ktoré si vedú členovia SZVT, možno povedať, že objem dodávky tepla v 1. štvrťroku 2013 je takmer porovnateľný s objemom dodávky tepla v 1. štvrťroku 2012. Tohtoročná miernejšia zima v mesiacoch január a február totiž výrazným spôsobom kompenzovala chladnejšie dni v mesiacoch marec a apríl 2013.

Konečné vyúčtovanie nákladov za teplo za rok 2013 po skončení roka bude ešte závisieť od vývoja počasia. Jesenné teploty rozhodnú o tom, kedy sa na jeseň začne kúriť.

„Vlani sme zaznamenali enormne dlhú a teplú jeseň, vykurovacia sezóna sa začala neskôr ako obvykle, a tak aj v závislosti od nastavenia výšky zálohových platieb boli v jednotlivých lokalitách menšie alebo väčšie preplatky,“ upresnil Obšivaný.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM